Poreč: Defibrilatori na tri lokacije

Ormarić za spasonosni aparat već je postavljen na Trgu slobode (E. VELAN)
Ormarić za spasonosni aparat već je postavljen na Trgu slobode (E. VELAN)

Automatski defibrilatori, uređaji koji mogu biti presudni u pomoći kod srčanih zastoja, bit će već u ponedjeljak postavljeni na tri lokacije u središtu Poreča. Ormarići u kojima će biti pohranjeni defibrilatori već su postavljeni na Trgu slobode, na rivi, nedaleko od gradske kavane i pored zgrade porečkog Crvenog križa.

Predstavnik gradskog društva Crvenog Križa Igor Ostojić je novinarima objasnio funkcioniranje defibrilatora i samog ormarića koji se pri otvaranju istog trena povezuje sa službom hitne medicinske pomoći.

Alarmni uređaj počinje slati signale i spasilac stupa neposredno u kontakt s ekipom hitne pomoći. No, u vremenskom razmaku do dolaska hitne, građanin koji je obučen  rukovati defibrilatorom može intervenirati i pružati pomoć koja je presudna u slučaju srčanog zastoja.

Istovremeno s postavljenjem automatskih defibrilatora na tri frekventne gradske lokacije porečki Crveni križ u suradnji s Gradom pokrenut će tečajeve za sve građane.

- Trenutno smo tečajeve fokusirali na djelatnike dućana, banaka, ureda čija se sjedišta nalaze u blizini postavljenih ormarića, no obučavanje će teći kontinuirano zahvaljujući suradnji s Crvenim križem, objasnila je zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čus.

Rekla je da je to tek početak, da će se automatski defibrilatori postaviti i drugdje u gradu jer su sigurnosne potrebe tijekom ljetne sezone daleko izraženije. Ormarić i defibrilator koštaju preko 24.000 kuna pa su ove tri stanice financirane od strane Grada, Turističke zajednice i Crvenog križa.

Na susretu s novinarima nazočili su i predstavnici Zelene Lagune i Valamar Riviere s obzirom da su se i dvije najveće turističke tvrtke uključile u projekt sigurnog grada.

Naime, tvrtka Valamar Riviera već je u svojim turističkim objektima postavila pet automatskih defibrilatora dok će Zelena Laguna ugraditi tri ormarića početkom iduće sezone.

- Poreč slijedi europski trend jer u gotovo svim europskim gradovima mreža automatskih defibrilatora raste, pokriva gradske četvrti i stambene zgrade. Mi smo tek na početku, pokrivanje grada teći će logikom korak po korak i vrlo je važno istaknuti ulogu turističkih djelatnika koji su se uključili u projekt", rekla je Nataša Basanić Čus. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter