Poreč: Centar za mlade kojim će upravljati mladi

Nastup gudačkog orkestra na svečanosti otvorenja ispred zgrade Kulturnog centra
Nastup gudačkog orkestra na svečanosti otvorenja ispred zgrade Kulturnog centra

Svečanošću ispred zgrade porečkog Pučkog otvorenog učilišta danas je, uoči Dana grada, otvoren Centar za mlade, multifunkcionalni prostor u kojem će se odvijati različite aktivnosti mladih te osnažiti komunikacija između udruga i institucija.

Centar se na 200 četvornih metara prostire u suterenu zgrade C kompleksa POU-a, dijelu nazvane Kulturni centar Poreča, a sastoji se od dviju polivalentnih dvorana, jedne manje prostorije koja će služiti kao studio za snimanje te dva sanitarna čvora. Dio prostora predviđen je za radionice, predavanja, videoprojekcije, konferencije, izložbe. Vizualni identitet potpisuje dizajnerica Kristina Kalčić. Prostor je namijenjen mladima i njime će upravljati mladi koji će prezentirati svoje programe i projekte.

Kako je najavljeno, 9. svibnja održat će se javna rasprava o prvom strateškom dokumentu pod nazivom "Program za mlade Grada Poreča", koji je usklađen s europskim strateškim dokumentima koji se odnose na mlade. Gradonačelnik Edi Štifanić u obraćanju okupljenima rekao je da je otvorenje Centra velik iskorak prema sudjelovanju mladih u javnom životu.

- Projekt Centra za mlade usmjeren je na aktivno uključivanje mladih u život lokalne zajednice, poticanje volontiranja, informiranja, mobilnosti i organizacije slobodnog vremena mladih u našem gradu uz pružanje prilika za poboljšanje kvalitete života mladih i neformalnih oblika obrazovanja, rekao je gradonačelnik.

Ravnateljica POU-a Sanja Radetić Fatorić zahvalila se svima koji su sudjelovali u uređenju ovog objekta koji je građen gotovo osam godina.

- Centar za mlade nalazi se u fazi C zgrade Učilišta, u fazi A je kazalište, a u fazi B učionice. Proteklih godina u fazu B i C uloženo je nešto više od devet milijuna kuna, a u fazu C, nakon što je odlučeno da će postati Centar za mlade, uloženo je dodatnih pola milijuna kuna iz gradskog proračuna, rekla je Radetić Fatorić. U Kulturnom centru su i prostori za osnovnu glazbenu i plesnu školu, a nadaju se da će u skoroj budućnosti ovdje biti sjedište i srednje glazbene škole.

Sredstva za gradnju i opremanje Centra osigurao je Grad prodajom prizemnih poslovnih prostora te decentraliziranim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

- Ovo su pametno uložena sredstva i siguran sam da će ovaj prostor biti vrelo ideja, kreativnosti, sukoba mišljenja, ali isto tako i fizičke povezanosti mladih i svih onih koji se tako osjećaju, rekao je na svečanosti župan Valter Flego.

Nove je prostore blagoslovio porečki župnik Rikardo Lekaj, a svečanost su izvedbama začinili učenici Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića, njihov gudački orkestar i harmonikašica Monika Popović. Navečer je predviđen program "Mladi za mlade" u kojem nastupaju mladi i udruge mladih Poreča. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter