Poreč će tri dana živjeti u duhu baroka

Album "Couch Guerilla" izlazi 5. svibnja
Album "Couch Guerilla" izlazi 5. svibnja

Porečki povijesni festival Giostra, 11. po redu, održat će se od petka do subote s raznovrsnim programom u kojem će sudjelovati gotovo 300 kostimiranih sudionika koji će nas vratiti tri stoljeća natrag u doba baroka. Početak je zakazan u petak u 19.30 sati s tradicionalnim svečanim mimohodom koji će krenuti od rive pa kroz starogradsku jezgru nastaviti do uvale Peškera, gdje će se upriličiti svečano otvaranje koje će zaključiti vatromet. Upravo na Peškeri je danas održana konferencija za novinare na kojoj su program predstavili gradonačelnik Loris Peršurić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić, direktor gradske Turističke zajednice Nenad Velenik i Ivana Štiković iz tvrtke Studio 053, zadužene za organizaciju zajedno s Društvom prijatelja Giostre.

Kako je istaknuto, tri dana će se na Trgu slobode odvijati sajam domaćih proizvoda i antikviteta od 10 do 22 sata. Na tom će se mjestu tijekom subote prikazati život plemića i pučana u 18. stoljeću, a bit će i raznih radionica i igara za najmlađe posjetitelje. U bogatom programu predviđeni su i modna revija baroknih kostima, nastup dobošara iz Italije, raznovrsni plesni i zabavni programi, nastup mačevalaca i zastavničara, također gostiju koji će stići iz Italije. U 20 sati na Peškeri održat će se središnji događaj ove manifestacije - viteški turnir Giostra, rekonstruiran prema pravilima o viteškom nadmetanju održanom u Poreču 1745. godine. Prema riječima Štiković, nastupit će 12 konjanika, mahom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova. Tijekom subote moći će se u lapidariju muzeja za simboličnu cijenu probati Giostra kokteli na bazi artičoka koje su se nekoć uzgajale u Poreču, te maneštra od ječma i mesa po izvornom receptu koju će kuhati giostranti.

U nedjelju će se tijekom dana odvijati sličan edukativno-zabavni program za sve uzraste. Za turiste i druge zainteresirane od 10 do 11 sati organizirat će se obilazak povijesne jezgre na više stranih jezika pod vodstvom kostimiranih vodiča. U 18 sati nastupit će na Trgu slobode Franko Krajcar i Indivia, a u 20 sati će članovi Društva prijatelja Giostre u kazališnoj dvorani odigrati predstavu „El sarto assasin“ koju je napisao i režirao Gaetano Benčić.

- Pripreme su u punom jeku – ovih dana naši članovi plešu, glume, vježbaju, mačuju se i jašu konje. Kako je ovo edukativna manifestacija, ove je godine posvećena proizvodnji tekstila oko kojega se nekoć vrtjela ekonomija. Nabavili smo i tkalački stan koji će u subotu na trgu pokazati kako se nekoć proizvodila tkanina. U 18. stoljeću u Poreču odjevni su se predmeti prenosili s generaciju na generaciju, istaknula je Uljančić-Vekić.

- I dalje ćemo podržavati Giostru. U zadnje tri godine Poreč je postao top destinacija po vrhunskim manifestacijama u što spada i ovaj povijesni festival. Od početka godine imamo razne evente, od sajmova i sportskih događanja do glazbenih festivala. Kroz Giostru domaći i stranci gosti imaju priliku upoznati našu povijest, naglasio je gradonačelnik.

Glavni financijer ove manifestacije kao i svake godine je TZ, naglasio je direktor Velenik, dodavši da turistička sezona ide odlično.

- Idemo ka još jednoj rekordnoj sezoni i idući tjedan očekujemo ostvarenje trimilijuntog noćenja. Posebno nas vesele gosti u posezoni koji sada dolaze u većem broju upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama, istaknuo je Nenad Velenik.

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu TZ-a, Grada i sponzora, hotelijerskih kuća Valamar Rivera i Plava laguna, te tvrtke Istarski supermarketi. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter