Poreč će biti na samom vrhu u državi po reciklaži otpada

Polje u Raškoj dolini uz bivšu termoelektranu Vlaška (R. SELAN)
Polje u Raškoj dolini uz bivšu termoelektranu Vlaška (R. SELAN)

Bespovratnih 2,3 milijuna kuna dobio je Grad Poreč za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri, a što je prijavljeno na natječaj „Građenje reciklažnih dvorišta“. Sredstva su odobrena iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020, kojeg je propisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ovih je dana u Poreč stigao i pozitivan odgovor, javljaju iz gradske uprave. Za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, vrijednog ukupno oko 2,7 milijuna kuna, Gradu je odobreno čak 85 posto sredstava iz Europske unije. Preostali iznos pokrit će se iz gradskog proračuna. 

Gradnja bez "vanjskih" stručnjaka 

- S ovim projektom uskladit ćemo se sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Prema njemu Grad je obvezan ustrojiti sustav odvojenog prikupljanja problematičnog otpada, otpadnog papira i kartona, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog komunalnog otpada na način da, između ostalog, osigura i funkcioniranje reciklažnog dvorišta na svom području, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Dodao je da se trude uvijek imati spremne projekte kako bi ih prilikom otvaranja natječaja mogli odmah kandidirati za sredstva.

- Ovo je još jedan primjer kako se uspješnim povlačenjem sredstava iz EU-a drastično rasterećuje gradski proračun, zaključio je Peršurić.

Ulaganjem sredstava u projekt reciklažnog dvorišta ispunit će se zahtjevi pravne stečevine EU-a u području okoliša i zadovoljiti potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve, odnosno, smanjenom količinom otpada koje se odlaže na odlagališta. Projekt podrazumijeva izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u iznosu od 2,5 milijuna kuna, stručni nadzor građevinskih radova u iznosu od gotovo 76 tisuća kuna, informativno-obrazovne aktivnosti u iznosu od 12 tisuća kuna, te promidžbe i vidljivosti projekta u iznosu od 60 tisuća kuna. Upravljanje projektom i administraciju vodit će djelatnici Grada, bez pomoći vanjskih stručnjaka. Kako ističu iz gradske uprave, kad projekt bude u fazi provedbe, počet će i informativne, edukativne i promidžbene aktivnosti kojima se građane želi educirati o tome kako koristiti reciklažno dvorište, odnosno kako selektivno odlagati otpad te kako ga reciklirati za ponovnu uporabu. 

Reciklirat će se 48 vrsta otpada 

Nakon što reciklažno dvorište bude zgotovljeno, umjesto sadašnjih 26, reciklirat će se 48 vrsta otpada, po čemu će Poreč biti pri vrhu ne samo u Istarskoj županiji, nego u cijeloj državi. Gradnja ovog objekta iznimno je važna za razvoj grada, posebice u turističkom smislu, jer se ljeti na Košambri dnevno obradi oko 10 tona otpada s cijele Poreštine, a zimi je to oko 30 tona.

Kroz ovaj program Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je 144,5 milijuna kuna kojima će bespovratno sufinancirati do najviše 85 posto troškova za gradnju reciklažnih dvorišta s opremom i infrastrukturom. Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje obvezu jedinicama lokalne samouprave o osiguranju jednog ili više reciklažnih dvorišta na svom području, ovisno o broju stanovnika, a Poreč je dužan imati jedno. Reciklažno dvorište služi za osiguranje odvojenog prikupljanja, prije svega, problematičnog (opasnog) otpada te papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog smeća. Kako smo proljetos prigodom prijave na natječaj pisali, Poreč je već izradio projektnu dokumentaciju koju je u cijelosti financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ishođena je građevinska dozvola. 

U funkciji prije turističke sezone 

Milan Laković, direktor komunalnog poduzeća Usluga, najavio je da bi novo reciklažno dvorište moglo biti u funkciji dogodine prije turističke sezone.

- Građevnu dozvolu već imamo. Na natječaj za sufinanciranje prijavili smo se posredstvom Grada a nakon provjere Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u tri koraka, obavijestili su nas da je naša prijava uspješna. Slijedi nam potpisivanje ugovora s Fondom kojim će se definirati svi uvjeti, a zatim i raspisivanje natječaja za izvođača radova. Ako sve bude u redu i ako javna nabava prođe bez žalbi, reciklažno dvorište bit će spremno za iduću turističku sezonu, najavio je Laković.

Dodao je da će izgradnjom reciklažnog dvorišta biti ispunjena još jedna sastavnica Plana gospodarenja otpadom grada Poreča za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Laković veli da imaju već spremnu i građevnu dozvolu za sortirnicu, kao i svu dokumentaciju za prijavu na natječaj za sufinanciranje iz fondova EU-a, čije raspisivanje očekuju početkom 2018. godine. Naime, u Usluzi se nadaju da će dobiti dio sredstava i za gradnju sortirnice. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter