Poreč: Bogat program proslave Sv. Maura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proslava zaštitnika Grada Poreča, koji se obilježava 21. studenog, ove će godine početi već u petak dodjelom nagrade "Sv. Mauro" zaslužnim pojedincima za posebna dostignuća u kulturi i obrazovanju. To su najavili, zajedno s cijelim bogatim višednevnim programom, na konferenciji za novinare u utorak u gradskoj palači dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Poreč Elio Štifanić, gradski referent za manifestacije Sergio Pavat i predsjednik Odbora za manifestacije Damir Miloš.

Kulinarski troboj

Glavni događaj u programu dogodit će se u ponedjeljak, na sam dan obilježavanja sv. Maura, kada će se održati 15. po redu festival od palente koji će se u velikom šatoru na Trgu slobode odvijati od 9 do 24 sata. Već od ranog jutra počet će se pripremati nekoliko vrsta marenda od palente, u što će se sa svojom banatskom kuhinjom uključiti gosti iz Kikinde, koji će prezentirati svoje recepte za pripremu tog pučkog jela.

U 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će svetu misu u čast zaštitniku grada i Porečke biskupije, a nakon čega će se krenuti u procesiju gradskim ulicama i rivom do glavnog trga u kojoj će sudjelovati svećenici, biskupi, građani, vatrogasci, policiji i brojni drugi. Tijekom cijeloga dana, a počevši od 11.30 sati u glazbenom će dijelu Porečane i njihove goste zabavljati Baredinesaurusi, porečke mažoretkinje, grupa Fun box i navečer, kao glavne zvijezde, Koktelsi. Toga dana u 19 sati, kao i svake godine, odvijat će se kulinarski troboj, ovoga puta u hotelu Valamar Diamant, čiji će se kuhari nadmetati u spremanju jela od palente protiv restorana Arka iz Tara i talijanskog restorana „Da Pino“ iz prijateljskog grada San Michele all'Adige kod Trenta.

Kako je istaknuto, program proslave sv. Maura počeo je zapravo već sinoć otvaranjem izložbe radova članova Likovne udruge Poreč "Volim…" u klubu umirovljenika Galija. Nastavlja se zatim u petak u 15 sati turnirom u briškuli i trešeti u Zajednici Talijana Poreč, nakon čega slijedi predavanje arheologa Zavičajnog muzeja Poreštine Davora Munde pod nazivom "Živjeti od mora: ribarstvo Poreštine kroz stoljeća" i dodjela nagrade "Sv. Mauro".

Skriveni kutak grada

Zbivanja se nastavljaju u subotu susretom s prijateljima iz Kikinde u Zajednici Talijana. U 10 sati na Peškeri je zakazan start biciklijade u organizaciji Biciklističkog kluba Poreč, dok je u nedjelju od 8 do 15 sati na programu međunarodno natjecanje u udičarenju, 20. kup "Sv. Mauro", koji će se odvijati u porečkom akvatoriju i marini.

Slijedi već spomenuta glavna proslava u ponedjeljak, a zatim će se u utorak, 22. studenog, u 17 sati održati dječji ex tempore "L'angolo segreto della mia Citta'/Skriveni kutak moga grada" u Zajednici Talijana, gdje će se završna priredba u čast gradskom patronu organizirati u petak, 25. studenog, s početkom u 18 sati.

Dogradonačelnica je rekla kako se radi o najvećoj pučkoj fešti za Porečane te da je veseli da su se u proslavu uključile sve gradske udruge, zahvaljujući kojima svaki se dan u gradu nešto dešava. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter