Poreč bilježi rast noćenja od 14 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području Grada Poreča od početka godine do zadnjeg dana srpnja noćenja su povećana za 14 posto, a dolasci za 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Objavila je to jučer porečka Turistička zajednica koja podatke prati iz sustava eVisitor. Konkretno, dosad je ostvareno nešto više od 336 tisuća dolazaka te gotovo 1,9 milijuna noćenja.

Najbrojniji su tradicionalno bili gosti iz Njemačke koji su realizirali malo više od pola milijuna noćenja, što je gotovo 27 posto od ukupne brojke, a predstavlja i značajan porast od 26 posto u odnosu na 2016. godinu. Slijede Austrijanci s ostvarenih malo više od 333 tisuća noćenja, ili 18 posto od ukupnih porečkih noćenja, što je šest posto više u usporedbi s lanjskom godinom. Slovenci su u navedenom razdoblju realizirali skoro 190 tisuća noćenja, što je sedam posto više nego prošle godine.

Kako nadalje navodi Turistička zajednica, s četvrtog velikog emitivnog tržišta, onog talijanskog, Poreč je imao 127.541 noćenja, ili 2 posto više. Britanci su realizirali gotovo 96 tisuća noćenja, što znači porast od čak 36 posto. Zabilježen je i značajan porast noćenja Francuza (36 posto), Danaca (21 posto) i Norvežana (34 posto). Gosti su se u prosjeku zadržali po šest dana, što je slično kao i lani. Po dobnim skupinama najbrojniji su bili gosti od 45 do 54 godina, zatim slijede oni između 55 i 64.

- Povećanje koje nas posebno veseli je ono od 21 posto zabilježeno kod dobne skupine od 12 do 17 godina, ističe direktor TZ-a Nenad Velenik. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, oko 1,1 milijun, što je devet posto više u odnosu na prethodnu godinu. U privatnom smještaju ostvareno je skoro 397 tisuća noćenja što predstavlja povećanje od čak 27 posto. U kampovima je zabilježeno 178.516 noćenja ili šest posto više.

Gledajući po mjesecima, najviše noćenja bilo je u lipnju i srpnju. Po mjesecima, porast noćenja u odnosu na prethodnu godinu bilježe siječanj i travanj, zaključuju u Uredu Turističke zajednice grada Poreča. (T. KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter