Porec: Bez pomoci za umirovljenike "došljake"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Moja i suprugina mirovina zajedno ne dostižu 1.600 kuna pa nam je 400 kuna mjesecno koje smo dosad dobivali od Grada Poreca izuzetno puno znacilo. Tim smo iznosom uspijevali pokriti režije i još ponešto. Medutim, kad sam pocetkom godine u gradsku upravu donio potrebne dokumente kako bih predao zahtjev za tu novcanu pomoc namijenjenu umirovljenicima, ostao sam u šoku. Rekli su mi da je odlukom gradonacelnika uveden novi kriterij, pa pravo na pomoc imaju samo penzioneri s najmanje 25 godina prebivališta na poreckom podrucju i to bez prekida", požalio nam se ogorceni gradanin Poreca ciji su podaci poznati redakciji.

Kako je objasnio, njegova se obitelj u Porec doselila prije dvadesetak godina, u vrijeme rata, zaposlili su se i mirovinu zaslužili u poreckim tvrtkama, a prema Gradu uredno podmiruju svoje obaveze. Tim više ga ljuti kriterij koji, kako je naglasio, "pojedince stavlja u podreden položaj i pretvara ih u gradane drugog reda".

U gradskom Odjelu za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu potvrdili su nam da je u ovogodišnjem gradskom budžetu smanjen iznos namijenjen novcanoj pomoci umirovljenicima, koji je iskljuciva inicijativa Grada i nije zakonska obaveza, s lanjskih 800 tisuca na 600 tisuca kuna te da su kriteriji postroženi, na što ih je prisilila globalna ekonomska kriza.

Takvo stezanje pojasa i novi kriteriji uvedeni u odluku koju potpisuje gradonacelnik Edi Štifanic definirani su koordinacijom vladajuceg IDS-a i koalicijskog im partnera HSU-a, receno nam je.

Pravo na novcanu pomoc ostvaruju umirovljenici ciji su ukupni osobni prihodi jednaki ili manji od 1.600 kuna mjesecno (u što su ukljuceni hrvatska i strane mirovine, prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana, obavljanja bilo kakvih djelatnosti, dividendi i drugo), hrvatski su državljani i imaju neprekinuto prebivalište na poreckom podrucju najmanje 25 godina, što treba dokazati uvjerenjem iz Policijske postaje Porec ne starijim od 30 dana.

Prema novoj odluci, za umirovljenike s ukupnim prihodom do 1.200 kuna mjesecna pomoc iznosi 400 kuna, dok za one s ukupnim prihodom od 1.201 do 1.600 kuna iznosi 200 kuna mjesecno. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter