Poreč: Albanci, Bošnjaci i Slovenci zajedno na izbore

Jusuf Šehanović, Amir Rešidović, Idris Sulejmani, Franc Zupančič, Marijan Bisaku i Robert Daka (J. PREKALJ)
Jusuf Šehanović, Amir Rešidović, Idris Sulejmani, Franc Zupančič, Marijan Bisaku i Robert Daka (J. PREKALJ)

Na lokalne izbore za Gradsko vijeće Poreča zajedničku listu nositelja Idrisa Sulejmanija čine pripadnici triju manjina - Albanaca, Bošnjaka i Slovenaca, koji su danas na predstavljanju istaknuli da očekuju osvajanje dva mandata.

Uz Sulejmanija, koji je čelnik Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije i Poreča te dopredsjednik Unije Albanaca Hrvatske, na presici su bili članovi te liste Amir Rešidović, Franc Zupančič i Robert Daka te počasni član Zajednice Albanaca Marijan Bisaku i prof. Jusuf Šehanović. Potonji je napomenuo da su se udružili i krenuli u izbornu utrku jer osjećaju potrebu staviti svoje resurse i znanje na raspolaganje zajednici.

- Glavni moto naše kampanje je "Manjinsko proljeće za Poreč". Uz listu, formirali smo i savjetodavni klub koji će pomagati u radu našim predstavnicima u vijeću, objasnio je Šehanović.

Govoreći o glavnim crtama njihovog programa, kazao je da će se zalagati za suvremeni razvoj Poreča, koji posljednjih godina stagnira u odnosu na Rovinj i Umag, te za kvalitetniju gradsku upravu, u kojoj trenutno dosta zaposlenika ima nizak stupanj stručne spreme, dok je grad pun školovanih mladih ljudi. Potonje treba vratiti nakon studija u Poreč.

Pripadnici njihovih manjina bave se obrtništvom i poduzetništvom, pa će se boriti za stvaranje povoljnijih uvjeta poslovanja.

- Danas Poreč broji oko stotinu siromašnih, a ima i beskućnika, što je za naš grad sramota. Zalagat ćemo se da toga više ne bude. Ne bi li se djeca maknula s ulica i od poroka, treba maksimalno ulagati u amaterski sport i kulturu. Tražit ćemo transparentnost gradskih investicija, jer su dosadašnji kapitalni projekti izazivali dosta pitanja i sumnji. Građani moraju imati uvid u sve što se i kako radi. Zalagat ćemo se za multikulturalnost u praksi, jer to dosad nije bio slučaj, što se vidi iz skromnih sredstava za programe manjina, naveo je Šehanović.

Zupančič je kazao da se pojmom "manjina" olako manipulira u politici, jer ih se zapravo ignorira. Slovensko kulturno društvo, koje u Poreču djeluje šestu godinu, lani je iz gradskog proračuna dobilo tek 500 kuna, što Zupančič drži sramotnim.

Sulejmani je istaknuo da su potpisali sporazum u kojem zajednički idu na izbore za vijeće, ali svakoj manjini ostaje pravo da za gradonačelnika i župana podrže koga žele. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter