Porec: 60 milijuna € za zaštitu voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za ovogodišnji Dan grada Poreca nije otvoren niti jedan javni ni komunalni objekt, ali se lokalna politika ipak ne mora sramiti - u svecanoj dvorani Vile Polesini danas su gradonacelnik Edi Štifanic, nacelnici Vrsara Franko Štifanic, Funtane Tomislav Coga i Tara-Vabrige Nivio Stojnic sa zamjenikom direktora Hrvatskih voda Sinišom Šircem potpisali pismo namjere "teško" 60 milijuna eura.

Pismom namjere (grado)nacelnici se obvezuju zajedno s Hrvatskim vodama pripremiti (što je vec ucinjeno) i provesti projekt zbrinjavanja otpadnih voda, koji ce biti apliciran za financiranje Evropskoj uniji.

Radi se o izmiještanju i gradnji cetiriju priobalnih procistaca s membranskom tehnologijom te proširenju kanalizacijske mreže za 55 kilometara u 28 prigradskih naselja. Projekti su dobili bezrezervnu podršku cetiriju lokalnih Vijeca, ishodene su lokacijske dozvole, a pri kraju je i projektiranje.

Rodoljub Kosic, direktor komunalnog poduzeca Usluge Porec, koja je zadužena za ovaj projekt, naglasio je da je koncepcija projekta utvrdena 2006. godine nakon devet godina traženja i promišljanja. Širac je naglasio da je tim iz Hrvatskih voda cijelo vrijeme izvrsno suradivao s Uslugom i poreckim dogradonacelnikom Edom Kosom, da ce aplikacija za EU biti poslana prije ljeta, a da je prije 15-ak dana dobio pisano uvjerenje da porecki projekt ubrzanom procedurom može dobiti novac iz predpristupnih fondova.

"To je najveci hrvatski projekt u zaštiti voda, a drugi po redu je onaj u Slavonskom brodu, koji košta 30 milijuna eura. Ponosno mogu reci da je ovaj projekt kruna višegodišnjeg zajednickog rada", rekao je Širac. Gradonacelniku Štifanicu bilo je važno ukazati na pokazano zajedništvo nacelnika u ovako velikom i znacajnom projektu. (S. MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter