Poreč: 16. priznanja za izbjegavanje alkohola

Priznanje za liječene alkoholičare (M. DAMJAN)
Priznanje za liječene alkoholičare (M. DAMJAN)

Šesnaest novih priznanja za odlučnost u izbjegavanju alkohola dodijeljeno je u prostorima Zdravog grada na skupštini Kluba liječenih alkoholičara koji slavi 37 godina rada.

Tako je Zef Spać, 45-godišnji radnik koji na tjedne susrete putuje iz Buja, priznanje za godinu apstinencije podijelio s cijelom obitelji, a dobivenu ružu posvetio kćerki dok je aktivni predsjednik kluba Jolando Poropat priznanje preuzeo zajedno sa suprugom koja je stala uz njega tijekom ovisnosti i 25 godina trijeznosti.

Stručni voditelji Dragica Šuran i Mirko Gortan zajedno s Luizom Spać i Dorijanom Topan te zapisničarom Jovanom Đerganovskim izvijestili o planovima i radu kluba.

Planirani budžet za ovu godinu iznosi 36 tisuća kuna, a većinu, kao i lani, financiraju lokalne samouprave. Uz tjedne susrete srijedom i četvrtkom od 16 do 18 sati, klub će poticati apstinenciju i resocijalizaciju svojih članova, njihove aktivnosti u klubu te surađivati s ostalim klubovima, istaknula je Šuran i pozvala na nove prijedloge.

Tako je dogradonačelnica Nataša Basanić Ćuš naglasila važnost susreta sa srednjoškolcima dok je vijećnik Antun Tomičić podržao ideju da se klub kandidira za priznanje Grada Poreča zbog doprinosa lokalnoj zajednici.

Skupštini su prisustvovali i članovi drugih klubova iz Istre i Hrvatske koji su dali svoju potporu, a Zlatko Topalović, predsjednik Saveza svih hrvatskih KLA koje voli nazivati udrugama trijeznih građana, pozvao je na osnivanje dva kluba u Poreču, stvaranje Saveza KLA u Istri i posebnu pažnju prema mladima.

U 32 godine postojanja kroz porečki klub prošlo je stotine ljudi, a redovito dolazi njih desetak. Statistike pokazuju kako u Hrvatskoj ima 250 tisuća ovisnika o alkoholu, no samo 7.500 osoba godišnje uključi se u liječenje. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter