Poreč: 130 godina djelovanja poljoprivredne škole

Gradonačelnik Edi Štifanić otvara šampanjac škole (J. PREKALJ)
Gradonačelnik Edi Štifanić otvara šampanjac škole (J. PREKALJ)

Mijenjali su se nazivi, jezici, države, politike, nastavni predmeti, istraživanja, ali porečka poljoprivredna škola kroz 130 godina svog postojanja održala je kontinuitet i bila i ostala mjesto koje je iznjedrilo stotine stručnjaka koji su svojim znanjem doprinijeli razvoju poljoprivrede u Istri i šire, istaknuto je to nekoliko puta na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja 130 godina od početaka nastave u poljoprivrednoj školi u Poreču, koja danas djeluje u sklopu Srednje škole Mate Balote. Svečanost u gradskom kazalištu okupila je uzvanike, sadašnje i bivše učenike i učitelje škole, predstavnike gradskih i županijskih ustanova i tvrtki koje su pomagale radu škole.

Kako je u izlaganju pod nazivom "Polje znanja: o povijesti porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja" iznijela bivša učenica i danas kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Poropat Pustijanac, odlukom Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre 1875. godine započela je s radom Pokrajinsko vinarsko - voćarska stanica sa sjedištem u Poreču, koja je dvije godine kasnije preimenovana u Pokrajinski poljoprivredni Institut, koji je ubrzo postao jedan od najznačajnijih poljoprivrednih instituta na području Austrougarske monarhije.

Pri stanici je 1883. godine pokrenuta poljoprivredna škola specijalizirana za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, najstarija poljoprivredna škola takve vrste osnovana na području današnje Hrvatske. Škola je kontinuirano radila sve vrijeme. Godine 1989. znanost i školsko se odvajaju u dvije ustanove koje i danas djeluju: Institut za poljoprivredu i turizam i SŠ Mate Balote.

Ravnatelj Krešimir Bronić u uvodnoj je riječi rekao kako škola danas broji 544 učenika o kojima brine 68 zaposlenih. Dodao je kako je svečana sjednica kruna cjelogodišnjih događanja kojima je škola proslavila ovaj jubilej, od sudjelovanja na raznim državnim i međunarodnim manifestacijama, zavičajnim kvizovima, tiskanjem godišnjaka, aktivnim djelovanjem njihove učeničke zadruge Parentino, kao i proizvodnje jubilarnog pjenušca čije je stvaranje počelo prije pet godina specijalno za ovu priliku i koji su Bronić i gradonačelnik Edi Štifanić otvorili na zakusci.

- Današnja škola nosi ime velikih istarskog sina Mate Balote i dala je brojne generacije učenika i stručnjaka koji su svojim znanjem i rezultatima promovirali ime našeg grada u zemlji i inozemstvu. Sve je to postignuto zajedničkim naporima i trudom vas i vaših profesora i siguran sam da postoji i uspješna sinergija i sa cijelom zajednicom, rekao je Štifanić.

Na svečanosti je minutom šutnje odana počast nedavno preminuloj profesorici Veri Živković i svim djelatnicima kojih više nema. Također uručena su priznanja svima koji su pomagali u radu škole, od ustanova do tvrtki.

Posebno priznanje urečeno je profesorici Nadi Baksa za uspješno promicanje poljoprivrednog programa škole. U programu koji su vodili učenici Marina i Dominik nastupili su djevojački zbor pod vodstvom Debore Cukole Zeneral, učenik pjevač Toni Šimoniović, harmonikaši i folklorna sekcija. Svečanost se nastavila uz zakusku i delicije koje su pripremili učenici zadruge Parentino. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

Izložba u muzeju
Večer uči svečane sjednice u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena je multimedijalna izložba autorice Elene Poropat Pustijanac o povijesti porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja i o počecima i razvoju spomenute ustanove koja se sustavno brinula o poljoprivredi u Poreču.

Izloženi su predmeti, fotografije i dokumenti sačuvani u porečkom Institutu, školi i privatnim kolekcijama. Izložba ostaje otvorena sve do lipnja. 


Podijeli: Facebook Twiter