Poreč: 10 istarskih vinara dobilo IQ oznake za teran

Deset domaćih vinara dobilo IQ oznake za teran
Deset domaćih vinara dobilo IQ oznake za teran

Ukupno deset domaćih vinara na svojim će bocama terana iz berbe 2011. nositi IQ (Istrian Quality – Istarska kvaliteta) markicu, a ove će godine ukupno 76.647 boca u prodaji imati pravo istaknuti ovu oznaku, koju dodjeljuje udruga Vinistra, rečeno je na svečanosti dodjele održanoj u porečkom Obrtničkom domu. Ova se oznaka od 2006. godine do sada dodjeljivala samo za istarsku malvaziju, a ove je godine po prvi put dodijeljena za teran.

Znak IQ osigurava visoku kvalitetu proizvoda i njenom se dodjelom vinima proizvedenim od sorte grožđa teran želi pridonijeti poticanju razvoja proizvodnje tog autohtonog vina, te podizanju kvalitete i njegovoj promociji na domaćem i svjetskom tržištu.

Priznanje se dodjeljuje nakon gotovo trogodišnje procedure i višestrukih kontrola od vinograda preko podruma do gotovog proizvoda. Za razliku od malvazije, teran može dobiti oznaku IQ samo ako je odležao bar dvije godine.

Sve su te kriterije zadovoljili terani iz vinarija Benvenutija, Bertoše, Cossetta, Cattunara, Deškovića, Geržinića, Rossija, Tomaza, Marijana Armana i Zigantea. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter