Poraz Hrvatske od Portugala, Miliću svih 90 minuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je i drugi poraz u četiri dana. Ipak, ovaj u prijateljskom ogleda s Portugalom u Ženevi kudikamo je bezbolniji od onog na Maksimiru protiv Škotske u petak, iako je rezultat identičan, 0:1.

Tako je i u trećem susretu Portugal svladao Hrvatsku, nakon 3:0 na EP-u '96 u Engleskoj kad je za "vatrene" igrao Igor Pamić, te 2:0 u prijateljskoj utakmici.

Tako se ni ovaj susret neće pamtiti po dobrome, ali će pulskim nogometnim fanovima i Hrvoju Miliću ostati u dubokom sjećanju, kao povijesni. Miliću jer je debitirao u dresu s najdražim grbom i to u startnoj jedanaestorci igrajući protiv jednog od najboljih igrača današnjice, Cristiana Ronalda, a navijačima Istre 1961 ostat će u sjećanju podatak da je rođeni Osječanin postao prvi igrač "zeleno-žutih" u povijesti koji je zaigrao za "kockaste". Već taj podatak daje dodatnu dimenziju onome što je ovoga proljeća u 1. HNL napravio pulski klub.

Pokazao je Milić i u reprezentaciji svoju prodornost u napadu, ali mu nije bilo lako u obrani protiv Coste i Varele, kojima se u prvom dijelu povremeno na desnoj strani pridodavao i Ronaldo.

Izbornik Štimac dočekao je povratak svog dirigenta Luke Modrića i odmah na travnjaku iscrtao 4-2-3-1 formaciju, u kojoj je Iličević zaigrao na desnoj, a Milić na lijevoj strani veznog reda, iza jedine špice Olića. Portugalci su zaigrali u najjačem sastavu, u tradicionalnom 4-3-3 rasporedu, oslanjajući se na posjed lopte. Prvi je udarcem glavom zaprijetio Almeida, a uzvratio je u 6. minuti Rakitić presjekavši loptu vraćenu Eduardu, ali ni on ni Olić nisu to kapitalizirali. Mogao je u 25. minuti Iličević svladati Eduarda, ali je s ruba kaznenog prostora pucao preko gola, dok je Olić u 34. minuti iz okreta pucao pored gola.

Dvije minute kasnije Portugal je poveo preko Ronalda. Costa je s desne stane uposlio Varelu, ovaj vratio Ronaldu na rubu kaznenog prostora i napadač Reala je ljevicom po zemlji, između trojice hrvatskih braniča, matirao Subašića - 0:1.

Do poluvremena su Amorim i Ronaldo propustili izgledne prilike za povećanje vodstva. Amorim je pucao pored gola nakon ubačaja Varele s desne, a Ronaldo je glavom od poda uzdrmao gredu na ubačaj Coentraa s lijeve strane.

Zadržao je istih 11 igrača Igor Štimac i početkom nastavka, za razliku od Paula Benta koji je ostavio Ronalda na klupi. Ipak, nakon pet minuta uveo je hrvatski strateg u igru i najmlađeg debitanta u povijesti "kockastih", Alena Halilovića umjesto Strinića, čime je Milić vraćen na poziciju lijevog beka. Igrajući i bez svog najboljeg igrača Portugalci su nastavili dominirati terenom i prijetiti Subašiću preko Vierinhe.

Nakon brojnih zamjena Hrvatska je sredinom nastavka zaprijetila preko Srne i Iličevića, ali Eduardo nije morao ozbiljnije reagirati. Spasio je potom Milić opasnu situaciju u hrvatskom petercu koju je u 71. minuti na lijevoj strani "zakuhao" Vierinha. U 78. minuti Perišić je glavom pucao preko gola na ubačaj Halilovića, a potom je Milić pokušao proigrati Kalinića pred portugalskim golom, ali je obrana raščistila, da bi Halilović u 87. minuti pucao tik pored vratnice. Pokušali su "kockasti" na kraju izjednačiti, ali nije bilo preciznosti u završnici.

Stadion u Ženevi. Gledatelja: 12.000. Hrvatska - Portugal 0:1. Sudac: Stephan Studer (Švicarska). Strijelac: 0:1 Ronaldo (36'). Žuti kartoni: Ćorluka, Vukojević (Hrvatska).

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka (od 88. Bubnjić), Vida, Strinić (od 50. Halilović), Vukojević (od 66. Kovačić), Modrić, Iličević (od 72. Perišić), Rakitić (od 59. Ademi), Milić, Olić (od 66. Kalinić).

PORTUGAL: Eduardo, Silvio, Costa, Alves (od 46. Sereno), Coentrao Od 61. Micael), Custodio, Amorim, Moutinho (od 83. Martins), Varela (od 84. Pereira), Almeida (od 75. Oliveira), Ronaldo (od 46. Vierinha).

Chievo i Genoa love Milića

Dva kluba iz Serie A s posebnom su pažnjom sinoć pratila lijevog bočnog igrača "kockastih" i Istre 1961, Hrvoja Milića. Prema pisanju Tuttomercatoweba, Chievo i Genoa su klubovi koji bi htjeli dovesti Milića u svoje redove, a sam Milić je najavio da će nakon reprezentativne akcije objaviti u kojem će klubu nastaviti karijeru i time donijeti 350 tisuća eura u blagajnu pulskog prvoligaša. (R. CAR, foto Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter