Porastao maloljetnicki kriminalitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak kaznenih djela manje nego godinu dana ranije evidentirala je porecka policijska postaja tijekom 2010., što je pozitivno. Medutim, u isto je vrijeme povecan broj kaznenih djela zloupotrebe droga (evidentirano ih je 77, što je 31 više nego godinu dana ranije), ali i maloljetnickog kriminaliteta na štetu maloljetnika - cak 19 prošle godine u odnosu na pet slucajeva 2008. Žalosti podatak da je policiji prijavljeno jedno silovanje djeteta, u osam slucajeva zabilježena je povreda dužnosti uzdržavanja, šest je slucajeva tjelesnih ozljeda djece, a u tri slucaja djeca su bila žrtve nasilja u obitelji.

Ukupno 855 kaznenih djela evidentiranih u prošloj godini pocinilo je 217 osoba, od kojih cak 42 maloljetne. Nacelnik porecke policijske postaje Goran Terkovic kaže da oni najcešce potjecu iz obitelji u kojima su odnosi narušeni ili su pak ovisni o drogama. Ogroman je problem to što raste broj ovisnika u Porecu i s tim povezani sekundarni kriminalitet.

Porecka policijska postaja razriješila je 35 posto evidentiranih kaznenih djela, a ostala su nerazriješena dva najkrupnija prošlogodišnja slucaja - napad na dogradonacelnika Eda Kosa i "filmska" pljacka zlatarnice u starom gradu, ali policija intenzivno traga za pociniteljima, naglasio je nacelnik. Na podrucju cijele Istre policija je uspješnija, s 50 posto razrješenja, ali obim posla u Porecu veci je od nego u nekim policijskim upravama. "Labin, Pazin, Buzet i Buje imaju zajedno kriminalitet obujma Poreca", kaže Terkovic.


Podijeli: Facebook Twiter