Porastao broj žrtava u Jemenu, IS preuzeo odgovornost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj poginulih u trima samoubilačkim napadima na dvije džamije u glavnom gradu Jemena Sani popeo se na 126, objkavio je Reuters, pozivajući se na medicinske izvore.

U najkrvavijim napadima otkako je šijitska milicija krajem siječnja zauzela glavni grad Jemena dodatno je ranjeno više od stotinu ljudi.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država (IS) u priopćenju objavljenom na internetu koje je potpisao ogranak IS-a u Jemenu.

Tijekom tjedne molitve u podne, jedan bombaš samoubojica je izazvao eksploziju u džamiji Badr, u južnom dijelu Sane, nakon čega je uslijedila druga eksplozija na vratima te džamije dok su vjernici bježali, rekli su svjedoci. Treći napadač je izveo napad na džamiju u sjevernom dijelu glavnog grada. Napadi su izvedeni gotovo istovremeno.

U napadnutim džamijama mole uglavnom pristalice šijitske skupine Houthi, koja je preuzela vlast u zemlji, a među poginulima je imam džamije Badr i jedan visoki vjerski dužnosnik te milicije, rekao je medicinski izvor.

Četvrti samoubilački napad je izveden u Sadi, uporištu Houthija na sjeveru zemlje, gdje je jedan bombaš izazvao eksploziju ispred džamije, pri čemu nitko drugi nije stradao, a snage sigurnosti su ga spriječile da uđe u džamiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter