Porastao broj kaznenih djela na štetu djece

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U povodu obilježavanja tri ovotjedna međunarodna dana zaštite djece od različitih oblika zlostavljanja i zaštite njihovih prava (Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i Međunarodni dan djeteta) danas je u PU istarskoj održana konferencija za novinare. Izneseni su pojedini statistički podaci vezani za kaznena djela na štetu djece te su predstavljene aktivnosti koje se provode, a sve radi senzibiliziranja javnosti o ovom problemu.

Nažalost, kako je istaknula voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anica Idžaković, dječja se prava i dalje često krše, a napomenula je da je u odnosu na prošlu godinu, do listopada ove godine zabilježeno znatno povećanje kaznenih djela na štetu djece, za čak gotovo 60 posto.

- Prošle je godine naime evidentirano 118 kaznenih djela, a u deset mjeseci ove godine 287 kaznenih djela na štetu djeteta, što je znatno povećanje. Također, zabilježeno je povećanje od 16 posto za najteže vidove zlostavljanja djece, a to su seksualni delikti, rekla je Idžaković te dodala da je tako na području PU istarske evidentirano 10 kaznenih djela spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, sedam kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju, četiri zadovoljenja pohote nad djetetom te po jedno kazneno djelo bludne radnje, spolnog uznemiravanja te spolni odnošaj bez pristanka.

Kazala je da su to podaci za prvih 10 mjeseci ove godine te da će, nažalost, do kraja godine brojke još rasti.

Na pitanje koji je razlog povećanja broja kaznenih djela na štetu djece Idžaković je odgovorila da podrobnije analize još nisu učinjene jer nije kraj godine, no dio razloga se može pronaći u lošoj gospodarskoj situaciji, sukladno tome većim tenzijama, ali i većoj suradnji svih institucija (centrima za socijalnu skrb, obiteljskim centrima, školama…) pa je veći broj otkrivenih, odnosno riješenih kaznenih djela.

Što se tiče ostalih kaznenih djela na štetu djeteta, evidentirana su 154 kaznena djela povrede prava djeteta, 50 kaznenih djela povrede dužnosti uzdržavanja, 22 kaznenih djela tjelesne ozljede, 16 prijetnje, 10 kaznenih djela prisile, osam neprovođenje odluka za zaštitu djece, dva kaznena djela oduzimanje djeteta, dvije povrede privatnosti djeteta i jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede. (N. SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U ČETVRTAK.


Podijeli: Facebook Twiter