Porast zlouporabe droge u Istri

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Policijska uprava istarska i ove je godine, u suradnji sa svojim partnerima obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zloporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zloporabe opojnih droga, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održane tim povodom u Policijskoj upravi istarskoj.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta, Mile Orešković istaknuo je podatak o 1.123 zapljene opojnih droga tijekom prošle godine na području Istre, što je porast u odnosu na 2012. godinu kada ih je bilo 815. Droga je oduzeta kod 1.028 osoba, od kojih je 320 hrvatskih i 708 stranih državljana, a u većini slučajeva radilo se o marihuani i sintetičkim drogama.

Kao posljedica izmjene zakonske regulative, po kojoj se posjedovanje opojnih droga za vlastitu uporabu tretira kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, prošle je godine zabilježen pad kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga te porast broja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga, pa je tako evidentirano 256 kaznenih djela i 931 prekršaj, rekao je Orešković i naveo nadalje podatak da je u prvih pet mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske, evidentirano 79 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno 119 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje od 33,6 posto. Kada je riječ o prekršajima, u tom ih je razdoblju evidentirano 132 prekršaja, a isto razdoblju lani bilo ih je 193, dakle evidentno je smanjenje od 31,6 posto.

Što se tiče zapljena droge, u prvih pet mjeseci evidentirano je 208 zapljena opojnih droga, koje su oduzete od 196 osoba, od kojih 140 hrvatskih državljana i 56 stranih. Orešković je istaknuo i to da dosad ove godine, kao ni cijele prethodne nisu zabilježeni smrtni slučajevi kao posljedica konzumiranja opojnih droga.

- Nažalost, u Istri je puno heroinskih ovisnika, što je kronično recidirajuća bolest mozga, koja neće nestati. Stoga će ta brojka zasigurno i dalje biti velika, no ujedno je to i dobar pokazatelj jer to znači da se ljudi javljaju, pa na veliki broj ovisnika možemo utjecati,  smanjiti broj recidiva, poboljšati kvalitetu njihova života te smanjiti sekundarni kriminalitet. Posljednjih desetak godina, konstantno se bilježi pad broja novoevidentiranih heroinskih ovisnika. Takvih je lani u prvih šest mjeseci bilo 13, a ove godine u tom razdoblju devet, rekla je v.d. voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović.

Istaknula je kako kod mladih danas nije toliko popularan heroin koji naravno stvara puno veće probleme, ali su, kako je navela, sve zastupljenije sintetičke droge, marihuana. Problem je zapravo mlade uključiti u tretman i liječiti ih, budući da ne osjete brzo negativne posljedice tih droga. U prvih šest mjeseci 2013. godine radili smo sa 136 novoregistriranih korisnika Službe, od toga 11 heroinskih ovisnika, a u ovoj godini od ukupno 118 novoregistriranih korisnika, devet je heroinskih ovisnika. Najveći broj novoregistriranih korisnika službe se odnosi na savjetovalište za mentalno zdravlje, što je zapravo dobar podatak jer je riječ o prevenciji kojom se utječe na razvoj nekog problema ovisnosti ili neki drugi mentalni poremećaj. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter