Porast nocenja od 104 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovogodišnjoj turistickoj sezoni u opcini Svetvincenat zabilježen je porast od 104 posto nocenja u odnosu na lanjsku. Lani se brojka zaustavila na 9.778, dok je ove godine do 30. rujna zabilježeno cak 19. 986 nocenja. Direktor savicentske Turisticke zajednice Dean Pustijanac to obrazlaže porastom broja iznajmljivaca, kojih u ovoj godini ima ukupno 55, te njihovom boljom komunikacijom sa TZ-om. "Više prijavljuju goste nego lanjskih godina pa se i prihod od boravišne pristojbe povecao za 20 posto. Osim toga svakom iznajmljivacu treba otprilike pet godina da se afirmira na tržištu, poveže s agencijama i prikupi klijente", kaže Pustijanac.

Vec tradicionalno, najviše je bilo Nijemaca, oko 60 posto, zatim slijede Austrijanci i Nizozemci. Ove godine su na Savicenštini bili i gosti iz Bugarske, Kanade, Izraela, Norveške, Poljske, Portugala, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Švedske i Slovacke. Pustijanac istice da za mnoge goste more nije uvjet, vec da oni traže mir koji im nudi unutrašnjost Istre i zato se cesto odlucuju za boravak u vilama s bazenom.

S obzirom na porast nocenja, krize kao da nije bilo, a jedino što može biti njezin pokazatelj je cinjenica da su se gosti ove godine zadržavali krace, od pet do sedam dana dok je lani njihov boravak trajao izmedu tjedan i deset dana.


Podijeli: Facebook Twiter