Porast bjesnoce na Pazinštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Pazinštini se broj životinja kod kojih je utvrdena bjesnoca udeseterostrucio u 2009. godini u odnosu na prosjek prijašnjih godina, a i ove godine je vec zabilježena.

Kako saznajemo u pazinskoj Veterinarskoj ambulanti, tijekom cijele prošle godine je na bjesnocu testirano 27 lešina životinja, a ova je bolest potvrdena kod 11 lisica i jednog psa. Vecina pozitivnih nalaza odnosi se na životinje testirane u zadnjem dijelu prošle godine, što znaci da je na Pazinštinu bjesnoca u pojacanoj mjeri stigla s ovom posljednjom zimom.

Mrtve bijesne lisice zaticane su i sasvim blizu domacinstava te u štalama ili dvorištima. Od jedanaest lisicjih lešina pozitivnih na bjesnocu tijekom prošle godine pet ih je pronadeno na podrucju opcine Lupoglav, tri u opcini Cerovlje, dvije na podrucju grada Pazina i jedna u opcini Motovun. S podrucja opcine Lupoglav potjece i zasad jedini pozitivni nalaz na bjesnocu utvrden kod uginulog psa.

Podaci za ovu godinu govore o devet lisicjih lešina analiziranih od pocetka godine, nalaz na bjesnocu bio je pozitivan kod jedne, donijete s podrucja opcine Sveti Petar u Šumi, a njezina je lešina bila pronadena - u napuštenoj psecoj kucici!

Izraziti porast bjesnoce na Pazinštini trebao bi, porucuju pazinski veterinari, osvijestiti vlasnike pasa o potrebi cijepljenja svojih ljubimaca, što je i zakonska obveza. Novom "Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametnickih bolesti" promijenjena je ranija odredba da se svi psi moraju cijepiti protiv bjesnoce do 31. ožujka tekuce godine; sada je obveza cijepljenja cjelogodišnja, odnosno kod svakog psa ne smije proci više od 365 dana izmedu dva cijepljenja. Vlasnici pasa su izgleda ipak svjesni opasnosti pa dovode pse na cijepljenje u vecem broju nego prijašnjih godina, cak donose cijepiti i macke, što nije zakonska obveza.


Podijeli: Facebook Twiter