Porasle cijene građevinskih zemljišta u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po podacima portala Crozilla.com, cijene građevinskih zemljišta u rujnu su u prosjeku pale na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Unatoč padu cijena u većini područja, postoje i dijelovi koji bilježe porast: Istarska županija na godišnjoj, a Primorsko-goranska i Zadarska županija na mjesečnoj razini.

Istra je u rujnu nudila širok raspon traženih cijena: od 12 eura po kvadratu za zemljište u unutrašnjosti do oko 300 eura za zemljište u pojedinim gradovima uz more. Prosječna cijena kvadrata zemljišta u Istri u rujnu bila je 75 eura.

Na godišnjoj razini najveći pad, a ujedno i najveći mjesečni rast bilježe cijene građevinskih zemljišta u Zadarskoj županiji, gdje su bile 13,2 posto niže nego lanjskog rujna, a dva posto više nego mjesec ranije. Prosječna tražena rujanska cijena tamošnjih zemljišta prema Crozillinim je podacima iznosila 108 eura po kvadratu.

Rujanske cijene građevinskih zemljišta na mjesečnoj su razini porasle i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje su bile 0,2 posto više nego u kolovozu. Unatoč mjesečnom porastu, tamošnje su cijene na godišnjoj razini pale za osam posto. Prosječna tražena cijena kvadrata građevinskog zemljišta u toj je županiji iznosila 94 eura.

Građevinske površine u Splitsko-dalmatinskoj županiji pojeftinile su za 6,9 posto na godišnjoj te 1,1 posto na mjesečnoj razini, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 134 eura.

U Zagrebu se kvadrat građevinskog zemljišta i rujnu mogao pronaći za 12 ili 15 eura, no samo u slučaju kupnje površine od nekoliko tisuća kvadrata. Zagrebačkim je zemljištima prosječna tražena cijena pala na 175 eura po četvornom metru, što je 4,3 posto niže nego u kolovozu te 11,9 posto niže u odnosu na lanjski rujan. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter