Porasla popularnost Vlade i SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjednik Globus izašao je jučer s naslovnicom na kojoj piše - "Karamarko: Bit ću premijer". No, u redovitoj mjesečnoj anketi agencije Ipsos Puls koju objavljuje Nova TV, zabilježen je ozbiljan rast potpore Vladi i SDP-u. Sada poteze Vlade Zorana Milanovića podržava 38 posto hrvatskih građana, dok je ta brojka u lipnju bila dosta manja - 29,4 posto. Sukladno tome, 33 posto ispitanika procijenilo je da Hrvatska ide u dobrom smjeru, što je puno više nego prije mjesec, 22,4 posto. Istovremeno, rejting SDP-a skočio je s 26,8 na 30,4 posto. To je najbolji rezultat socijaldemokrata u zadnjih deset mjeseci, SDP je već tri mjeseca zaredom u uzlaznoj putanji.

Zašto Hrvati odjednom imaju toliko bolje mišljenje o Vladi i SDP-u? Nije jednostavno odgovoriti na to pitanje. Činjenica je da je Hrvatska prije dvadesetak dana postala punopravna članica Europske unije i da je to možda utjecalo i na poboljšanje percepcije o vlasti. Međutim, tih je dana sam ulazak u EU ostao u medijskoj sjeni slučaja Josip Perković i nedolaska njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb na proslavu. Možda podaci iz ovog istraživanja sugeriraju da Perković i posljedice promjene zakona kojim je reguliran europski uhidbeni nalog ipak ne zanimaju previše građana. U srpnju su važne teme bile fiskalizacija na tržnicama, što je većina građana podržalo, ali i namjera Vlade da autoceste da u koncesiju, što je, pak, naišlo na negodovanje, čak i prijetnje da će se taj plan pokušati i referendumom spriječiti. Dakle, rast potpore Vladi i glavnoj stranci parlamentarne većine uistinu nije lako objasniti, što, naravno, Banskim dvorima nije bitno.

S druge strane, HDZ, koji je u proteklih mjesec dana bio vrlo ofenzivan, ostao je na rejtingu od 22 posto. Zasad im se nije isplatila kampanja u kojoj su, zajedno s Crkvom, optuživali Vladu da, onemogućavajući Perkovićevo izručenje Njemačkoj, štiti zločince iz razdoblja komunizma. Niti druga ključna poruka HDZ-a, ona o prijevremenim izborima najesen, nije značajnije utjecala na građane, 79 posto ih je u anketi prognoziralo da će Kukuriku koalicija do kraja odraditi mandat dok u njezin raspad vjeruje tek 15 posto ispitanika. Takve su brojke zadnji put bile u travnju prošle godine. Treća stranka po snazi i dalje su Hrvatski laburisti (7,6 posto), ali njihova podrška iz mjeseca u mjesec sve je tanja. Štoviše, uskoro bi ih mogao početi ugrožavati i probuđeni HNS koji je došao na 4,9 posto, bolji nisu bili od studenog 2011. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter