"Popustila" septička usred Kandlerove ulice

Intervencija kamiona cisterne jučer ujutro (D. ŠTIFANIĆ)
Intervencija kamiona cisterne jučer ujutro (D. ŠTIFANIĆ)

Kamion - cisterna za pražnjenje septičkih jama jučer ujutro je intervenirao u samom središtu grada, u Kandlerovoj ulici, u kojoj se nižu ugostiteljski objekti i drugi turistički sadržaji. Osim što je u obližnjem dvorištu na uzvisini ispražnjena jama koja je prethodne večeri "popustila", oprano je i kameno popločenje prilazne uličice i dijela Kandlerove, gdje je curila smrdljiva tekućina u vrijeme kad starogradskom jezgrom šeću, i na terasama objeduju ili se druže uz piće, brojni turisti.

Prema riječima jednog ovdašnjeg ugostitelja koji je o tom događaju preksinoć upozorio redakciju Glasa Istre, a zatim na licu mjesta o tome posvjedočio i našem fotoreporteru, očito premala i prekrcana septička jama pripada jednom od ugostiteljskih objekata u Kandlerovoj.

Isti nam je ugostitelj jučer u telefonskom razgovoru rekao samo da to nikako nije česta pojava i da je nakon čišćenja sad sve u redu te da zbog gužve nema vremena komentirati taj događaj.

I zaista, nakon što je kamion - cisterna obavio posao, kao da se ništa nije dogodilo. Ulice je bila oprana, smradu ni traga. Gotovo svi s kojima smo jučer razgovarali u restoranima, jednoj turističkoj agenciji i suvenirnici u Kandlerovoj ulici rekli su nam isto - ujutro su vidjeli kamion na djelu, a večer ranije ili nisu bili u smjeni ili nisu primijetili ništa neuobičajeno niti osjetili smrad fekalija. Djelatnici "inkriminiranog" objekta također ništa nisu znali, a

telefonski broj vlasnika, koji dolazi u večernjim satima, nisu ovlašteni dati. Ni s telefonskim imenikom nismo imali više sreće, jer su brojevi vlasnika trenutno isključeni iz mreže. 

Bez obzira na sve to, prelijevanje koje je zabilježeno fotografskim aparatom se dogodilo i upozorava na krhkost sustava zbrinjavanja fekalnih voda u starogradskoj jezgri. Septičkim jamama zasigurno ovdje (više) nije mjesto, a tamo gdje su još u funkciji trebale bi biti adekvatnih demenzija i promptno servisirane. Trajno kvalitetno rješenje može biti samo u suvremenoj kanalizacijskoj mreži s pročistačima, kakvu Grad Pula planira ostvariti uz pomoć europskih fondova, ali izgradnja će početi, prema najavama, tek 2018. godine. (K. FLEGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter