Popusti vec u tijeku, trgovine prazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uredeni izlozi trgovina odjecom i obucom vec su nas poceli mamiti prigodnim blagdanskim popustima, sezonskim sniženjima, natpisima "totalna rasprodaja", "uzmi tri, plati dva"… No hoce li gradani i ovoga prosinca pohrliti u trgovine sve je upitnije što zbog haraca, povecanog PDV-a i smanjenih placa, što zbog cinjenice da su mnogi vec ostali bez posla, a niti s božicnicom se nece moci pohvaliti svaki radnik.

Da su gradani sve manje platežne moci potvrduju i službene procjene Hrvatske gospodarske komore o pet do deset posto manjoj prosinackoj potrošnji u odnosu na prošlu godinu. Naime, lanjskog su prosinca gradani potrošili oko 11 milijardi kuna, a procjenjuje se da potrošnja ovih blagdanskih dana nece premašiti deset milijardi kuna. Jesu li i trgovci jednako pesimisticni, provjerili smo u nekoliko gradskih trgovina.

- Prodaja je pala, to je jasno. Sniženja su sve ranije da bi se roba prodala, odnosno da ne ostanu zalihe kad stigne proljetna kolekcija. Imam osjecaj da ce se po gradu iduce godine zatvoriti puno trgovina s obzirom na najamninu koju placamo i promet koji je ne može pokriti, kaže nam jedna trgovkinja.

U ovoj su trgovini odjecom sa sniženjima zapoceli prije tri tjedna. Nova kolekcija vec je snižena za 20 do 30 posto, a dodatnih deset posto popusta kupcima se daje na gotovinsko placanje, koje se posvuda nagraduje dodatnim popustom. Komadi odjece koji su ostali iz proljetne kolekcije sniženi su i do 50 posto. Tako je, primjerice, crni kaput iz ovogodišnje kolekcije s 1.390 kuna snižen na 1.000 kuna, svecana haljina sa 790 na 560, a kaput iz lanjske kolekcije s 1.900 na 750 kuna.

"Kako to da vec sada imate totalnu rasprodaju?" - pitamo jednog od gradskih trgovaca, a on odgovara: "Želimo nagraditi vjerne kupce dobrim cijenama. Situacija je teška, na ovaj nacin pomažemo i sebi i drugima. Ljudima je sve ugodnije kupovati u vecim centrima pa mi mali trgovci teško opstajemo." Za razliku od drugih trgovina koje smo posjetili ovdje je jucer doista bila gužva. Kako i ne bi, kad su se torbe prodavale po cijeni od 50, a za cizme i gležnjace trebalo je platiti oko 100 kuna. Osim na odjecu i obucu, prigodne blagdanske popuste od 30 posto trgovci vec daju i na tek pridošli asortiman donjeg rublja.

U jednoj trgovini popust od 15 posto daje se cak i na studentske iksice. Uglavnom, pravi zamah akcija i popusta tek se ocekuje, a hoce li ionako prezaduženim gradanima, uz neophodnu hranu, pice i lijekove, ostati štogod i za skuplje proizvode, najbolje ce pokazati brojke, koje su egzaktnije od procjena.


Podijeli: Facebook Twiter