Popust za legalizaciju bespravne gradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se ponovno mijenjaju pravila za legalizaciju nezakonito izgradenih zgrada. Vlada predlaže novi Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama iako nije prošlo ni punih deset mjeseci otkad je u primjeni zakon što ga je donijela prošla vlast.

Kako kaže ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, zakon koji je prošlog kolovoza stupio na snagu trebao je povecati broj zgrada koje se mogu ozakoniti te pojednostaviti i olakšati postupak legalizacije, ali njegova je provedba bila loša.

Iako se govori o više od 250 tisuca nelegalno izgradenih objekata, do 15. svibnja, odnosno u devet mjeseci primjene zakona, tek su 9.633 vlasnika podnijela zahtjev da se njihovi objekti legaliziraju.

Više od 200 tisuca gradana koji nisu pokušali legalizirati svoje gradevine i koji nisu povjerovali da je to bila posljednja prilika za legalizaciju prije rušenja, opet je pogodilo. Njima ce legalizacija biti jeftinija nego vlasnicima koji su vec podnijeli zahtjev i njihove ce kuce biti legalizirane po postojecem zakonu.

Naime, u meduvremenu je vodni doprinos pojeftinio za 50 posto, a kako je i on ukljucen u cijenu legalizacije, novi ce postupak biti jeftiniji. Uz to, nižu cijenu legalizacije najavljuje i ministar Vrdoljak. Ona ce, kao i dosad, sadržavati placanje kaznene naknade, a nju ce svojom uredbom odrediti Vlada i, po svemu sudeci, bit ce niža od dosadašnje, koja je iznosila i do 50 posto komunalne naknade.

Novost je i to da ce se razlicita naknada placati za poljoprivredne objekte, stambene te one koji su izgradeni u zoni od 50 metara uz more, za koje ministar Vrdoljak najavljuje najvecu naknadu. Komunalnu naknadu i vodni doprinos gradani ce morati platiti i po novom zakonu, ali tek kad dobiju rješenje o legalizaciji, a ne unaprijed. Uz to, Vlada ce omoguciti da se kaznena naknada, uz pocek od jedne godine, može platiti u pet godišnjih rata. (J. MARIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter