Popunjene sve škole osim talijanskih, Pula ostala bez krojača

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Istarskoj županiji u ponedjeljak je u školu krenulo 2.038 prvašića, 79 više nego lani. U prvi razred srednje škole krenuo je 1.761 učenik, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Među srednjoškolcima koji pohađaju prvi razred 52 su ponavljača. Usporedbe radi, lani je u srednju školu krenulo 1.812 učenika. Ove godine osmoljetku je pohađalo 1.829 đaka, iz čega proizlazi da je dio učenika školovanje nastavilo izvan Istre.

U Istri postoje 23 srednje škole, kao i pulska Škola za odgoj za obrazovanje koja je registrirana kao osnovnoškolska ustanova, ali ima i srednjoškolski program. U Uredu državne uprave u Istri doznajemo da su sve škole, izuzev talijanskih, popunjene.

Deficitarna zanimanja

U pulskoj Strukovnoj školi, u kojoj je u jesenskom roku bilo 10 slobodnih mjesta za zanimanja stolar, pekar i mesar, popunjena su sva 92 mjesta. No, nije upisan nijedan krojač budući da su se u ljetnom roku prijavila svega dva učenika, pa je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa restrukturiralo odjeljenje, popunivši ga zanimanjima za koja je vladao veći interes, odnosno pekarima i mesarima, objašnjava ravnatelj Strukovne škole Ivo Bebek. 

- U ljetnom roku bilo je predviđeno jedno kombinirano odjeljenje koje se trebalo popuniti pekarima, mesarima i krojačima. No, budući da nije bilo interesa za krojače, Ministarstvo je restrukturiralo odjel, pa su ponuđena druga zanimanja da bi se razred popunio. Dvoje prijavljenih "krojača" u jesenskom je roku prebačeno u druga zanimanja, budući da u startu imaju pravo prijaviti njih šest, objašnjava Bebek, te dodaje da su mu se u jesenskom roku javljali roditelji koji su željeli djecu upisati u krojače. No, tada više nije bilo tog programa u ponudi. Da su prijavili djecu u ljetnom roku, krojači ne bi bili ukinuti, kvota je šest đaka, mada je prethodnih godina upis odobravan i ukoliko bi ih se prijavilo četiri ili pet.

- Svake se godine događa da neka zanimanja ostanu nepopunjena, uglavnom je riječ o trogodišnjim deficitarnim zanimanjima, poput pekara i mesara, a ove godine i krojača. Ako je interes vrlo slab, ta se zanimanja u jesenskom roku više ne nude. Ove godine smo ih uspjeli popuniti, iako se prijašnjih godina znalo događati da i ta zanimanja ostanu nepopunjena.

U Istarskoj županiji postoje tri talijanske škole: u Puli, Rovinju i Bujama u kojima se upisuje znatno manji broj učenika od određenih kvota. Tako je u jesenskom roku u pulskoj školi ostalo slobodno čak 58 mjesta, iako je u cijeloj školi u prvi razred u ponedjeljak krenulo 50 učenika. U rovinjskoj školi u jesenskom je roku bilo 55, a u bujskoj 25 mjesta.

Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja propisano je da je optimalan broj učenika u razrednom odjelu 24, no razredni odjel može se ustrojiti i s najmanje 20 učenika, a najviše 28 učenika. Razredni odjeli u školama na otocima i područjima od posebne državne skrbi, u brdsko - planinskim područjima te odjeli u umjetničkim školama, školama koje izvode programe za rijetka i tradicijska zanimanja, školama na jezicima i pismu nacionalnih manjina i privatnim školama s pravom javnosti mogu se ustrojiti i s manjim brojem učenika, napominju u resornom ministarstvu. Upravo zbog pedagoških standarda u talijanskim su školama kvote visoke u odnosu na broj upisanih učenika. "Moraju imati takve kvote jer standard ne omogućuje planiranje uz manju kvotu", objašnjava Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji.

Nesrazmjer mjesta i upisanih

Tako je u Srednjoj talijanskoj školi "Dante Alighieri" u Puli u jesenskom roku ostalo slobodno čak 58 mjesta, a u tom je roku upisano svega 15 učenika. Pridodamo li 35 učenika upisanih u ljetnom roku, u prvi razred ove škole krenulo je ukupno 50 đaka.

Sveukupno u ovoj školi postoji pet prvih razreda (Opća gimnazija, Jezična gimnazija, ekonomist, tehničar za elektroniku i kombinirani razredni odjel automehaničara i prodavača). Najviše slobodnih mjesta ostalo je u četverogodišnjim i trogodišnjim strukovnim programima.

- Imali smo 100 slobodnih mjesta. Obvezuju nas da programiramo razred s najmanje 20 učenika u razrednom odjelu, što nije u redu jer ne uzimaju u obzir prava nacionalnih manjina. Naime, naša je ustanova polivalentna, ovim riječima ravnateljica Debora Radolović objašnjava nesrazmjer između slobodnih mjesta i broja upisanih đaka. Napominje da nije smanjen interes za programe ove škole budući da je, veli, ove godine 48 maturanata završilo školovanje u ovoj ustanovi, dok je u prvi razred upisano 50 učenika.

Zbog malog interesa bio je ukinut razred ekonomista u ljetnom upisnom roku, jer su se prijavila samo tri učenika, napominje ravnateljica. No, razred je ponovno vraćen u jesenskom roku nakon što su novi učenici iskazali interes za upis, i to zahvaljujući angažmanu prije svega roditelja te saborskog zastupnika Furija Radina, Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Pule te zastupnika Peđe Grbina. U rješavanju ovog problema angažirao se i župan Valter Flego te njegove zamjenice Giuseppina Rajko i Viviana Benussi, ali i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, napominje Radolović.

Kada je riječ o kadrovima, stanje u ovoj školi ostaje nepromijenjeno. Prosjek učenika po razredu je nemoguće definirati, veli ravnateljica, budući da tri škole djeluju u jednoj. No, najveći je interes za Opću (20-ak učenika) i Jezičnu gimnaziju koju u prosjeku pohađa 10 učenika, kao i za četverogodišnje programe ekonomista i elektroničara (od 4 do 12 učenika), dok trogodišnja zanimanja upisuju dva do tri učenika. Naravno da pretežno ovisimo o osnovnim talijanskim škola koji gravitiraju Puli, a to su "Giuseppina Martinuzzi" i Vodnjan, napominje ravnateljica.

Irena Penko, ravnateljica Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" u Bujama, napominje da je prvi razred ove školske godine pohađa 38 učenika, što je nešto više od polovice kvote kojom je predviđeno 60 polaznika. Formirana su tri odjeljenja s četiri programa. U jednom kombiniranom odjeljenju je 12 tehničara za elektroniku i tehničara za računarstvo. U posebnom je razredu deset polaznika Opće gimnazije, dok je komercijalista 16.

Upitana za komentar nesrazmjera kvota i upisanih đaka, Penko kaže da je "to tako i tako se nastavlja, takva je praksa".

- Ne smatram da je kvota prevelika zato što postoje učenici osnovnih škola koji se, ako to žele, mogu upisati u talijansku školu, i zato nudimo programe, rekla je ravnateljica. I lani je, veli, bilo znatno manje upisanih đaka u odnosu na kvotu. Broj nastavnika određuje se pak prema broju razrednih odjeljenja. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter