Popunjen glazbeni kamp Skolion u Premanturi

Andrea Milohanić, Izabella Sabo Novak i Tomislav Novak, voditelji glazbenog kampa Skolion (Z. ANGELESKI)
Andrea Milohanić, Izabella Sabo Novak i Tomislav Novak, voditelji glazbenog kampa Skolion (Z. ANGELESKI)

Nakon pet godina uspješnog održavanja Ljetnog glazbenog kampa u Tinjanu, Udruga za kreativni razvoj uz glazbu (KRUG) organizira od 18. do 26. srpnja isti kamp, ali sada pod novim nazivom, Skolion, i to na novoj lokaciji u kampu Hrvatskog saveza slijepih u Premanturi.

Tim su povodom organizatori održali konferenciju za novinare u pulskom Domu hrvatskih branitelja, pohvalivši se da će ove godine, uz popunjen kapacitet, kamp pohađati dosad najveći broj polaznika, 32 mlada glazbenika u dobi od devet do 20 godina, koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, uz jednu polaznicu iz Češke.

Pokretač kampa i voditelj radionice orkestra Tomislav Novak naglasio je da je cilj kampa proširiti okvire koje nudi klasična glazbena škola, i to uz gusti kontinuitet od pet radnih sati svakog dana, ali u opuštenoj atmosferi i kreativnom timskom radu.

- Polaznici se uče slušati jedni druge i kako biti dobri suradnici, dodala je Izabella Sabo Novak.

Andrea Milohanić, voditeljica radionice komornog muziciranja, kazala je da je zajedničko muziciranje iznimna prilika da učenici razmjenjuju emocije o nekoj skladbi. "Tako proširuju vidike i izoštravaju glazbena čula, tim više što ovaj kamp nudi zajedničko muziciranje na različitim instrumentima, što je rijetkost u glazbenim školama, dodala je.

Kamp organizira radionice za harmoniku, klavir i bubnjeve s renomiranim predavačima iz Hrvatske i regije. Radionicu harmonike vodit će Miljan Bjeletić s Fakulteta umetnosti u Nišu i Dalibor Boljun iz glazbene škole u Makarskoj; radionicu klavira vodi Vladimir Babin s Muzičke akademije u Zagrebu, područni odsjek Rijeka, a bubnjeva Dušan Kranjc iz sastava 2Cellos. Kamp nudi dva programa rada: osnovni, koji se bazira isključivo na skupnom muziciranju, te 'Kamp plus', koji uz osnovni program nudi individualnu nastavu instrumenta.

U sklopu glazbenog kampa, održat će se četiri koncerta, počevši od solističkog koncerta harmonikašice Valentine Kasajić 18. srpnja u 20.30 sati u premanturskoj crkvi Sv. Lovre. Pet dana kasnije na istom će mjestu nastupiti polaznici radionice harmonike; 23. srpnja polaznici radionice klavira svirat će u crkvi sv. Agneze u Medulinu, dok će se 25. srpnja u 21 sat održati završni koncert orkestra glazbenog kampa Skolion na trgu u Premanturi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter