Popularno okupljalište Puljana za rekreaciju i razonodu

(N. LAZAREVIC)
(N. LAZAREVIC)

Šijanska šuma (Park šuma Šijana, njem. Kaiserwald), popularno je okupljalište Puljana za rekreaciju i razonodu. Šuma je smještena dva kilometra od centra grada, a u njezinom središnjem dijelu se nalazi uređena trim staza te zabavni sadržaji za djecu, zbog čega uživa i status parka.

Prirodni rezervat

Park šuma Šijana zauzima površinu od 152,13 hektara, a 1964. godine je zaštićena zakonom kao prirodni rezervat. Sa sjevera je omeđena županijskom cestom Pula-Labin, s juga pulskom gradskom četvrti Šijana, a na istok se prostire do Zračne luke Pula i OKPD-a (Otvoreni kazneno popravni dom) Valtura. Stanište je mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Definira se kao zajednica hrasta medunca (Quercus pubescens) i bijelog graba (Carpinus orientalis), no utjecaj morske obale zbog čega su pojedini njezini dijelovi topliji, dovodi do češćeg pojavljivanja hrasta crnike (Quercus ilex). U njoj rastu i vrlo rijetke vrste za ovo podneblje poput hrasta plutnjaka (Quercus suber) i brucijskog bora (Pinus brutia), a prošarana je mnogim puteljcima zbog čega predstavlja mirnu oazu šetačima i rekreativcima.

Želite li u sparna ljetna poslijepodneva, u bojama bogatu jesen ili u mirisno proljetno jutro pobjeći iz gradske vreve, neka vam izbor bude Šijanska šuma. Vjerujte, nećete požaliti. Svega dva kilometra od strogog centra grada naći ćete se u samom srcu raja za dušu i tijelo. Uski vijugavi puteljci poput labirinta na svakom zavoju otkrivaju poneko iznenađenje, životinjicu ili prelijepi primjerak šumske flore. Kroz visoke krošnje stabala probijaju se stidljivo sunčeve zrake, tek toliko da uspijete razaznati kuda vas pojedina staza vodi. Jednako je tu lijepo u proljeće, kada tlo prekrivaju mirisni tepisi ciklama, kao i u jesen, kad se ispod otpalog lišća naziru klobuci mnogih vrsta gljiva. Uživajte u njima na njihovom prirodnom staništu, ali ih ne berite! U ovoj je šumi sva flora i fauna zaštićena te kući ponesite samo sjećanje na prelijepe prizore.

Legenda o obitelji Castropola

Šuma se prvi put spominje u 13. stoljeću. Prema legendi, na Veliki petak 1271. godine, nekoliko je članova ugledne pulske obitelji Castropola u njoj ubijeno, a zahvaljujući slugi uspjelo je preživjeti jedno muško dijete, kasnije smješteno kod franjevaca. Kada je mladić odrastao, iz zahvalnosti je Šijanu poklonio matičnom samostanu. 

Godine 1860. ova zelena površina ulazi pod jurisdikciju austrougarske Carske mornarice, a naziv Carska šuma ili Kaiserwald datira u početak 20. stoljeća. Bilo je to okupljalište gradske gospode i višeg vojnog osoblja, kamo su pristizali kočijama, biciklima i kasnije automobilima. U to se vrijeme javlja ideja povezivanja gradskog središta i izletišta tramvajem koja nikad nije ostvarena, kao i prve inicijative za uređenje ovog prostora nakon čega se počinju održavati mnoge zabave i manifestacije. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata tu se redovito priređuju prvomajske proslave. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter