Popularno je imati kucu u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je u zadnjih 20 godina, otkad postoji samostalna Hrvatska, doživjela pravu metamorfozu ne samo u gospodarskom, turistickom i kulturnom pogledu, vec i u onom demografskom. Zbog rata se dogodila seoba dijela hrvatskog stanovništva s kontinenta prema Istri. No, osim Hrvata kontinentalaca u Istru su se poceli doseljavati i više ili manje poznati stranci.

Zadnjih smo godina svjedocili glamuroznim reportažama o kucama poznatih koji su u Istri našli kutak za odmor i uživanje. Takva je, primjerice, i ona koju je objavio i naš list, o kuci u Svetom Ivanu kod Buja koju je sagradila fondacija obitelji Anthonyja Hopkinsa, u kojoj se cak i ovaj poznati hollywoodski glumac zna odmarati. Unazad nekoliko godina u zaseoku Vižintin Vrhi kod sela Grici, u opcini Oprtalj, kucu su izgradili prijatelji njemackog vozaca Formule 1 Ralpha Schumachera.

Žarko Domljan najstariji "furešt" u Grožnjanu


Takvih kuca u Istri ima mnogo, a ponajviše u selima i zaseocima opcina Grožnjan i Oprtalj. Najstariji "furešt" u Grožnjanu je svakako bivši predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan, koji je svoju staru kucu u centru kupio davne 1968. godine. Ulicu dalje kucu za odmor ima profesor s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Vjeran Zuppa, dok je njegov susjed vec koju godinu slovenski akademski kipar Janez Pirnat. Pronašli smo kucu naših akademskih slikara Zdravka i Mirjane Rajkovic, redatelja Branka Ivande te njegovog kolege Rajka Grlica. Na samom ulazu u Grožnjan mjesto pod suncem na obronku obližnjeg brežuljka i inspiraciju za svoju umjetnost pronašla je poznata austrijska slikarica Ana Hausner.



U selu Podestadici naišli smo na kucu švicarskog poduzetnika i umjetnika Deana Rataja, koji je, doznajemo, kupio i stan u Vili Münz u Puli. U selu Vigini, kucu je renovirao bivši predsjednik Uprave OMV-a i nekadašnji najbolji poduzetnik Hrvatske Roberto Bradic. Odatle smo pošli cestom za selo Poropati i stali ispred kuce koju gradi Željko Olujic, biznismen iz Hong Konga.



O svim bi se ovim kucama moglo napisati na stotine recenica. Zajednicki im je nazivnik luksuz interijera, ali i okoliša. Kupnjom, adaptacijom i gradnjom sve su te kuce u Istru donijele milijune eura. Besprijekorno pokošena trava, bazeni, stare masline, smokve, žive bambusove ograde, visoki zidovi i portuni od kovanog željeza, dakako s videonadzorom, podna vanjska rasvjeta... sve to krasi ova skupocjena zdanja. Nama je preostalo jedino da ih obidemo i pokušamo snimiti, ne bismo li ih približili "obicnim smrtnicima".

Centar kulture i umjetnosti


Nacelnik Opcine Grožnjan Rino Duniš kaže da je ova opcina postala broj jedan u Europi po tom pitanju. - Naša opcina ima više od 120 sela i zaseoka, u kojima živi oko tisucu stanovnika. Nekad je na tim prostorima bilo više od 6.000 ljudi. Danas ovdje nema industrije, priroda je netaknuta i mnoštvo je starih ruševnih kuca koje se nikad nece obnoviti. U zadnjih deset godina puno je kuca prodano poznatim osobama iz svijeta politike, estrade i društvenog života, što nas posebno veseli. Grožnjan je centar kulture, umjetnosti i glazbe, što su prepoznali naši gosti. Razvoj turizma ce se zasigurno kretati u tom pravcu, ne bismo li privukli što više poznatih lica, izjavio je Duniš.

Na nedavnom okruglom stolu Ladonje u Balama zagrebacka odvjetnica Vesna Alaburic pohvalila se da je kupila kucu u Istri i u nju se preselila. Predsjednica saborskog Odbora za europske integracije Vesna Pusic vec neko vrijeme ima kucu u Sovinjaku, u kojoj svake godine ljetuje. Susjeda joj je jedna od naših ponajboljih književnica Slavenka Drakulic.

Ultimate fight borac i svjetski prvak u Prideu te bivši saborski zastupnik Mirko Cro Cop Filipovic prije desetak godina kupio je stan na pulskom Lungomareu. Njegov prezimenjak, poznati glumac Tarik Filipovic 2007. godine kupio je staru kucu u Rakovcima pokraj Poreca, koju je preuredio u moderno zdanje s bazenom, a u Labincima se smjestio i popularni stand-up komicar Željko Pervan.

Mjesto pod istarskim suncem zadnjih godina pronašli su sin kralja pudinga Richard Oetker, potom Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemacke Otta von Bismarcka, te škotski lord Alexandar McEwen. Kao drugi, uglavnom ljetni dom Istru su izabrali i Zlatko Kramaric, Tanja Torbarina, Dado Topic, Rade Šerbedžija i mnogi drugi. (Cristian Bruno GALIC, snimio Danilo MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter