Popularne uggsice loše za kralježnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popularne cizme australskog proizvodaca Ugg, kod nas poznate kao uggsice, loše djeluju na stopala jer im ne pružaju dovoljno potpore, zbog cega osobe koje ih nose mogu patiti od bolova i problema u stopalima, gležnjevima, koljenima i kralježnici, prenosi britanski Telegraph.

Šef britanskog Koledža za osteopatsku medicinu (British College of Osteopathic Medicine) dr. Ian Drysdale upozorio je kako ove trendi cizmice, vrlo popularne medu mladim djevojkama i tinejdžerima, nisu dizajnirane za nošenje izvan kuce te da dugotrajnijim nošenjem mogu prouzrociti ozbiljne probleme i bolove u koljenima i kralježnici.



"Samo zato što je nešto moderno, ne znaci da je dobro i zdravo", upozorava Drysdale i podsjeca da mekana obuca ne pruža dovoljno potpore nogama pri hodu te da može nanijeti velike štete mladima, ciji se skelet tek razvija i vrlo je krhak.

"Ako se skelet razvija nepravilno, nastat ce nepopravljive štete i ti ce mladi ljudi osjecati posljedice kasnije u životu zbog deformiranih koljena, zglobova i kralježnice", tvrdi Drysdale.



Ortoped Mike O'Neill protumacio je kako noga u uggsicama nema dovoljnu potporu iznutra, zbog cega osoba nesvjesno pocinje gaziti unutrašnjom stranom stopala. To dovodi do pojacanog opterecenja unutrašnje strane zgloba koji zbog toga stoji u neprirodnom položaju i opterecuje butnu kost. Ona izaziva neprirodan položaj zdjelice pri hodu, a posljedica su bolovi u ledima.

I sam proizvodac ovih popularnih cizama, australski Ugg, navodi kako se radi o komotnoj obuci, te da bi osobe koje ju nose trebale racunati na moguce probleme ukoliko ne nose potpetice ili ortopedske uloške.


Podijeli: Facebook Twiter