Popularizacija zavičajne povijesti i materijalne kulturne baštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta te njegova kulturno povijesna baština bila je tema ovogodišnjeg 7. istarskog zavičajnog kviza "Krasna zemljo- Meraviglioso paese" koji u petak u Buzetu u svom sedmom izdanju okupio učenike 26 istarskih škola, od toga petnaest osnovnih i jedanaest srednjih, ukupno pedeset i dva osnovca i srednjoškolca i 26 mentora iz Istarske županije.

Prilika za naučiti nešto novo

Ciljevi kviza su popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njena očuvanja kao i promicanje zavičajnog identiteta. Organizator je Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka Pazin, a domaćini Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" i Srednja škola Buzet.

- Izuzetno mi je drago što je ove godine domaćin kviza Buzet i što su učenici istarskih škola dobili priliku naučiti nešto o buzetskim zanimljivostima iz povijesti, poručio je na otvaranju kviza gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, a sudionicima kviza uvodno se obratio i pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

- Kviz obilazi cijelu Županiju, tako smo do sada u bili Poreču, tri puta u Puli, jednom u Pazinu i Rovinju. Cilj je upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa kulturnom baštinom i poviješću Istre i njenim geografskim obilježjima, odnosno popularizacija kulturne baštine i nadasve produbljivanje ljubavi prema zavičaju. Ono što je specifično za ovaj kviz je to da se u posljednje vrijeme u potpunosti odvija na terenu, i sastavljen je od terenskih zadataka. Danas se puno priča o reformi školstva, mi ne pričamo - mi radimo, izjavio je Daniel Bogešić predsjednik Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre.

Pitanja o povijesti Istre i Buzeta

Provjera znanja sastojala se od teorijskih pitanja o povijesti Istre i Buzeta te praktičnih zadataka vezanih za prepoznavanje kulturne baštine koji su se rješavali na terenu po buzetskoj starogradskoj jezgri. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto zauzele su Anamarija Bukovnik i Lucija Strenja iz OŠ Kaštanjer Pula s mentoricom Ivanom Maričić, drugo mjesto Anja Bakić i Ines Dukić iz OŠ Veruda Pula s mentoricom Miljanom Damjanić Skrobe, a treće mjesto Vlatka Ćosić i Lara Stranić iz OŠ Tar Vabriga čija je mentorica Tea Bonaca.

U kategoriji srednjih škola pobijedili su Anton Brčina i Fabio Franković iz Gimnazije Pula, mentor je Alen Tafra, drugo mjesto zauzeli su Mia Matea Velenik i Frane Batagelj iz Mate Balote Poreč čiji je mentor Vladimir Torbica, a treće Luka Bariša i Matija Jurman iz Pazinskog kolegija - Klasične gimnazije s mentorom Danielom Bogešićem. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter