Popularizacija deficitnih zanimanja, uz dobru zabavu i nova znanja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Praktikum Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Stoji danas je bio pun zamamnih mirisa, okusa, a sva su jela koja su učenici kuharstva pripremali uz pomoć svojih profesora i mentora bila i vrhunskog izgleda. Jučerašnje natjecanje u pripremi koktela i kuharstvu organizirano je u sklopu obilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u koji se ova škola po prvi puta uključila.

Kako nam je pojasnila ravnateljica Orhideja Petković   obilježavanje je pokrenula Europska komisija kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se održavati u cijeloj Europi; od lokalne, regionalne sve do državne razine.

- Cilj svih aktivnosti koje se u našoj školi događaju cijeli tjedan je popularizirati deficitna obrtnička zanimanja. U našoj županiji, u sezoni, nedostaje upravo kuhara i konobara pa nam je cilj da učenicima pokažemo kako su to atraktivna zanimanja s kojima im je osiguran stalan posao i kako se za njih vrijedi školovati, navela nam je ravnateljica te pojasnila da su se u školi najprije održali takozvani "Dani karijera", zatim su učenicima predstavljene namirnice, a danas je organizirana demonstracija učeničkih vještina.

Kako nam je pojasnio David Skoko iz popularne Bateline u ponedjeljak su uspješni istarski poduzetnici i obrtnici predstavili svoje karijere pa su učenici uz njega upoznali i svjetski uspješnog barmena koji je i sam potekao iz ove škole Karla Damjanića, maslinara Sandija Chiavalona te vinara Bruna Trapana dok im je tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić ukazao na povezanost obrtništva i gospodarstva.

Srijeda je bila rezervirana za predstavljanje namirnica i napitaka od kojih su učenici morali sastaviti menije s kojima su se jučer natjecali odnosno spravljali koktele. Tako je Danilo Skoko s učenicima podijelio svoje znanje o ribama te im prikazao jedan uobičajeni riblji ulov, Edmondo Šuran i Jasenka Kapuralin iz AZRRI-ja upoznali su ih mesom boškarina, jelena i magarca, a Matija Horg iz OPG-a Horg podučio ih je što je to mikro povrće dok im je Damjanić predstavio različita pića i koktele.

- Odlučili smo da mladi kuhari rade sa sezonskim namirnicama tako da u današnjem natjecanju tri ekipe imaju iste glavne namirnice od kojih moraju osmisliti originalna jela - toplo predjelo, glavno jelo i desert, naveo nam je Skoko dodajući kako će ekipe raditi s listovima, ramstekom od boškarina te jabukama, bademima i pistacijama. Timovima učenika su, uz njihove profesore, pomagali i mentori - Dragan Jovanović poznat iz emisije "3,2,1 - kuhaj!", zatim glazbenik Edi Maružin te Patricija Percan iz Istarske županije. Što se tiče žirija koktele su ocjenjivali Edmondo Šuran, Karlo Damijanić i Vili Rosanda dok su pripremljena jela ocjenjivali Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore Pula, gradska pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović i potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca.

- Učenici su osmislili zaista zanimljive menije, dobre osnove već imaju, a mi smo tu da kod njih probudimo kreativnost, da ih poguramo da budu zainteresiraniji, maštovitiji, kazao je Skoko dodajući kako je ovakva vrsta kompetencije izrazito zdrava te kod učenika potiče kreativno razmišljanje. 

Cijela je svečanost jučer kulminirala "Užinom po užanci" koju su osmislili i pripremili učenici i nastavnici škole - na stolu se tako našla "maneštra od fara z bobon i domaćon pancetom, ravioli z buron i makon, pljukanci na šugu od bakalaja, lešada od janjca z verduron, šufigani muškulo od junca" te brojne druge delicije. Svečani meni predstavio je maturant Manuel Sabo koji je osvojio zlato na natjecanju AEHT-e u Londonu (za prezentaciju destinacije), a kratki skeč izveli su i učenici koji se školuju za turističke djelatnika, a koji uče njemački jezik. Recimo i to da je centralnoj svečanosti manifestacije, koja se istovremeno održavala u Bruxellesu, nazočna bila profesorica ove škole Vedrana Brajković. (B. PETROVIĆ) 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter