Popravljena cesta i uređena odvodnja u Juradima

Sanirana cesta u Juradima
Sanirana cesta u Juradima

Sanacijom najkritičnijih dijelova ceste u donjem dijelu sela Juradi upravo je dovršena prva faza sanacije klizišta. Sanacijom klizišta prethodnih je godina bila obuhvaćena izgradnja novih oborinskih kanala, čišćenje postojećih, a sada su sanirani i oštećeni dijelovi ceste u dužini od oko 150 metara, uključujući rješavanje odvodnje oborinskih voda s prometnice, što se otegnulo jer je izvođač u dogovoru sa stručnjacima čekao povoljne vremenske prilike.

Klizište na padini brda prema jezeru Butoniga krajem studenog 2010. pokrenule su dugotrajne kiše, velike količine oborinskih i slivnih voda. Nakon njegova aktiviranja sva se površinska voda interventno preusmjerila izvan sela. Odrađena su i geodetska mjerenja, istražne bušotine, geofizičko profiliranje, laboratorijsko ispitivanje uzoraka tla, a izrađen je i projekt koji je pokazao da konačno saniranje nije ni približno onako financijski zahtjevno kako se to na početku činilo.

Idejni građevinski projekt sanacije klizišta Juradi izradio je prof. dr. sc. Željko Arbanas, jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka geotehnike. S obzirom na to da je najvažnije bilo spriječiti zadržavanje vode na klizištu, kao mjera prve faze bila je predviđena izgradnja kanala površinske odvodnje, odnosno uređenje postojećih kanala oko i unutar sela, iskopavanje novih kanala i postavljanje podložnog betona i betonskih kanalica.

Na nekoliko mjesta u selu sanirana je postojeća, loša ili oštećena oborinska kanalizacija i uređen dio vodotoka i bujičnih kanala.

Za ovu fazu, od istražnih radova, mjerenja pomaka tla, projekata i samih radova na terenu, ukupno je iz buzetskog proračuna izdvojeno oko 570.000 kuna.

- Prva faza prema procjenama stručnjaka trebala bi biti dovoljna za normalne vremenske prilike pa čak i slučajeve obilnijih i ekstremnijih kiša koje bi, kao što je to bilo i prilikom aktiviranja klizišta, padale duže vremensko razdoblje, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Građevinskim projektom sanacije predviđena je i druga faza teška oko milijun kuna, a obuhvaća izgradnju drenažnih kanala s odvodnjom. No, oni bi svoju funkciju imali samo kod ekstremnih kiša. Ideja je, ističe Žulić, da se, s obzirom na to da je dokumentacija spremna, ti radovi kandidiraju na fondove i tako osiguraju sredstva.

U Juradima su zadovoljni sanacijom ceste, ali ne u cijelosti i radovima na odvodnji oborinskih voda.

- Gotovo tri godine nakon aktiviranja klizišta napokon je sanirana cesta i mogu reći da su izvođači bili korektni i da su radovi dobro izvedeni. Dobro je riješen i dio odvodnje oborinskih voda, ali još uvijek ne u cijelosti, riječi su kojima nas je dočekao Josip Gregorović.

Njegova je kuća u donjem dijelu sela, tik uz epicentar klizišta, gdje su primijećene najveće pukotine i klizanje terena. U prvom valu klizanja oštećen mu je dio gospodarskog objekta. Na jednom je djelu Gregorović u međuvremenu maknuo krov, stupove i grede da njihovim urušavanjem netko ne bi nastradao.

Upozorava da je klizište i dalje aktivno, pogotovo na padini 15-ak metara ispod sela.

- Čitavo to vrijeme nisam se naspavao, svako toliko probudim se i idem na prozor. Ne mogu biti miran jer teren još uvijek radi, tvrdi Gregorović. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter