Popraviti "sve što nije dobro" u pravosudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuda Orsat Miljenic izjavio je u svom prvom razgovoru s novinarima da ce u resoru za koji je zadužen pokušati popraviti "sve što nije dobro", no o konkretnim potezima svog tima nije želio govoriti prije no što se detaljno snimi stanje i naprave radne planove.

Kao najvece probleme pravosudnog sustava ministar je izdvojio dužinu sudskih postupaka, ali i povezivanje sudskih odluka s njihovim izvršenjem, posebno u slucaju naplate dugova, jer "odluka bez izvršenja nema nikakvog smisla".

Naglasio je da ministarstvo pritom ne može ulaziti u autonomiju donošenja sudskih odluka, ali da ce uciniti sve kako bi se sustav ubrzo poboljšao, s obzirom da je rijec o problemima povezanima s pravnom sigurnošcu gradana.

Upitan postoji li mogucnost da se povuce tužba za genocid protiv Srbije kazao je da bi se o tome moglo razgovarati pod odredenim uvjetima, ali da to u prvom redu ovisi "i o drugoj strani". Na pitanje zalaže li se za povlacenje Zakona o ništetnosti, s obzirom da je sada vladajuca politicka opcija u opoziciji bila protiv njegova donošenja, kazao je da je uvjeren da je rijec o aktu koji hrvatskim gradanima ne pruža odgovarajucu pravnu zaštitu. "Ostajemo pri stavu da taj zakon nije postigao cilj i ne može ga postici", kazao je Miljenic dodajuci da je uvjeren kako se to pitanje može urediti jedino odgovarajucim medudržavnim sporazumima.

Na upit hoce li nastaviti borbu protiv korupcije i u slucajevima s kojima se povezuju najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todoric i suvlasnik EPH Ninoslav Pavic, u cijem je odvjetnickom timu radio prije stupanja na dužnost, Miljenic je kazao da ce se ustrajati na jednakom ponašanju prema svima.

Rekao je i da je stav nove vlade da se borba protiv korupcije ne treba baviti iskljucivo represijom vec stvaranjem uvjeta u kojima korupcija ne može zaživjeti.

Medu problemima koje nakon dugo godina treba riješiti istaknuo je i stanje u gruntovnici i zemljišnim knjigama. No, pritom nije želio precizirati koliko ce za to trebati vremena.

Ustvrdio je da su "otvorene sve opcije" oko javnih ovršitelja koji su trebali poceti s radom 1. sijecnja ove godine da novi saziv Sabora nije odgodio primjenu Ovršnog zakona do 1. srpnja.

Kazao je da dobre rezultate ocekuje od reforme upravnih sudova te radnih sudova, no nije mogao odgovoriti hoce li i kada za potrebe tih sudova biti raspisani natjecaji za nova sudacka mjesta.

Iako je prvu konferenciju za novinare poceo s gotovo jednosatnim zakašnjenjem zbog obveza u vladi, novi je ministar pravosuda novinarima obecao dobru i otvorenu suradnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter