Popovic: Pulskom carinom caruju rodacke veze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tražimo istragu i pokretanje odgovarajuce zakonske odgovornosti procelnika pulske carinarnice Deana Ivandica, koji je zlorabeci svoj položaj i ovlasti potpisao nezakonito rješenje i ukinuo carinsku ispostavu Rovinj i carinski odjeljak Kanfanar. Potonji je i sam tamo radio, a na toj su se lokaciji provodile višegodišnje sumnjive manipulacije carinskom robom. Poznato je da je nadležnost otvaranja i zatvaranja ispostava u ovlasti Vlade, a ne procelnika jedne carinarnice", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske Željko Popovic, pisanim putem zatraživši od Predsjednika Republike, premijerke i ravnatelja Carinske uprave hitnu smjenu procelnika Ivandica, ali i njegovog pomocnika.

Popovic istice da se s ravnateljem Carinske uprave Hrvojem Covicem sastao sredinom ožujka u Zagrebu, kada ga je detaljno upoznao s, kako kaže, katastrofalnim stanjem u pulskoj ispostavi, koja vec godinama pociva na rodackim vezama i klanovima, zbog cega neki imaju mogucnost napredovanja dok se ostali godinama degradiraju.

- Upozorili smo na opasnu konfiguraciju rukovodecih kadrova u carinarnici, sastavljenu uglavnom od predstavnika tri rodacka klana, koji su postavljani na rukovodeca mjesta iskljucivo na temelju nezakonitih postavljenja u sustavu vrijednosti i služnosti bivšem kriminalnom ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišicu. Sve se to odvijalo na temelju spretnih manipulacija na relaciji bivši procelnik Drago Brhan, bivši ravnatelj Anton Uljar i aktualni procelnik Dean Ivandic, tvrdi Popovic.

Naglašava da je sindikat nebrojeno puta obavještavao sve nadležne institucije, kao i bivšeg ministra financija Ivana Šukera, koji je, po Popovicevim rijecima, i sam košarkaš pa ne cudi, tvrdi, da je njihovim dopisima - gadao koš za smece.

- Procelnik Ivandic i njegov nezakonito postavljen pomocnik, Alen Benazic drugim službenicima sustavno onemogucavaju pristup radnim ili položajnim mjestima iako ta mjesta postoje, no oni ih popunjavaju iskljucivo svojim rodacima i drugim politickim podobnicima, koristeci se nedozvoljenim metodama ocjenjivanja.

Rezultat toga su premještanja i rotacije svih onih koji nisu bili dijelom rodacko-mafijaškog klana. Zbog prevelike zauzetosti brigom za svoje rodake, carinici ovjeravaju carinske dokumente pecatima na kojima se uopce više ne razaznaje carinsko obilježje, grb Republike Hrvatske, ali ni registarski brojevi i brojevi ispostava, tvrdi Popovic.

Napominje da nadležni zbog toga moraju odgovarati te da hitno treba provesti temeljitu istragu, što treba uciniti nezavisno progonsko sudbeno tijelo. Po njegovim rijecima, službenici koji imaju diplome godinama cekaju raspored na radna mjesta, dok se podobni i dalje rasporeduju na temelju vještih izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva financija, Carinske uprave, kao i na temelju izmjena i dopuna sistematizacije za radna ili položajna mjesta, o cemu sindikat posjeduje dokaze.

- Treba postupati carinski i za carinu, kako smo zajednicki definirali i na nedavnom sastanku s ravnateljem Carinske uprave, a ne da se sve provodi po sistemu necije privatne kriminalne prcije, kao što je to radio bivši ravnatelj Barišic i njegovi suradnici, rekao je Popovic.

Ove tvrdnje, koje vec godinama iznosi NSCH, ni danas nije želio komentirati procelnik pulske carinarnice Dean Ivandic. Kratko je rekao da nije ovlašten davati izjave ni komentirati Popoviceve navode te da se obratimo središnjici. Hoce li reagirati na tvrdnje sindikata i sprema li se u pulskoj ispostavi istraga, pitali smo i ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Covica. U njegovom uredu potvrdeno nam je da ce se ocitovati cim prikupe sve potrebne informacije.


Podijeli: Facebook Twiter