Popolana će u Rovinj privući više od 2.000 sudionika

U petak je rekreativni i zabavni program za najmlađe na Trgu maršala Tita od 9.30 do popodne
U petak je rekreativni i zabavni program za najmlađe na Trgu maršala Tita od 9.30 do popodne

Tradicionalna Popolana koja se već jedanaestu godinu za redom kao jedan od prvih vjesnika turističke sezone odvija koncem travnja te okuplja veliki broj sportaša i rekreativaca pod motom "Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma" ovog je puta trodnevna i odvijat će se 21., 22. i 23. travnja.

Uz natjecateljski program Popolana ima i podnaslov "1+1= milijun koraka", a riječ je o humanitarnoj akciji od koje sav prikupljeni novčani prilog ide u korist Društva osoba s invaliditetom grada Rovinja. Kako je na konferenciji za novinare pojasnio Gianni Rocco, ovogodišnja 11. Popolana i 10. humanitarna akcija okupit će 1.900 sudionika, 150 sportskih djelatnika i prijatelja sporta, više od 30 udruga, od kojih dvije trećine sportskih te 250 volontera.

Fešta pašte i ribe

Prvi je dan, petak, u znaku sportsko - rekreativnog i zabavnog programa za najmlađe koji na Trgu maršala Tita započinje u 9.30  do popodneva. Subota i nedjelja obiluju natjecanjima na zemljanim, morskim i dvoranskim terenima. U subotu je šahovski turnir ispred Adriatica s početkom u 10.30 sati zasigurno najjači turnir u našoj županiji. U 11 sati Rovinj će biti i jedan od gradova domaćina Svjetskog dana plesa "Go out and dance" u režiji Plesne skupine Roxanne, rekao je Rocco, dodajući da je posljednji dan Popolane posvećen brojnim utrkama - od dječje ( namijenjene osnovcima) preko handbike (10 kilometara), rekreativne utrke na pet kilometara, utrke na jedan kilometar za osobe s invaliditetom i naposljetku polumaratona.

Popolana i ove godine završava velikom feštom - pašta partyjem i prezentacijom jela od svježe pripremljene ribe koju su dan ranije s rive Valdibora i s brodova, upecali sportski ribolovci. Inače, ovogodišnju Popolanu prati i prigodna majica s logom, na kojoj dominira veslač. Razlog tomu je ovogodišnje obilježavanje 110. obljetnice od osnutka Veslačkog kluba "Arupinum".  Konferenciji za novinare prisustvovalo je čak šest predstavnika organizatora- od Grada, Turističke zajednice i Maistre, a obol uspješnosti trodnevne manifestacije dat će i članovi Udruženje obrtnika grada Rovinja koji će 20. travnja, kao najslađi uvod u Popolanu organizirati 11. Gastro okuse Istre.

Tri u jedan

Govoreći o važnosti manifestacije direktorica Turističke zajednice Rovinj Odete Sapač, ustvrdila je da osim one sportske Popolana ima i veliku turističku važnost pošto je s godinama uspješnog organiziranja već poodavno prerasla gradske i županijske okvire.

- Narednog vikenda imat ćemo ono što se lijepo veli tri u jedan - Popolanu, Gastro okuse Istre i  Weekend Bike&Gourmet tour, a kada očekujemo i oko 12 tisuća gostiju, naglasila je Sapač,  dodavši i da je Rovinj od početka godine i do danas ostvario 142 tisuće noćenja, odnosno 19 posto više nego li u isto vrijeme prošle godine.

Biciklistička i gurmanska tura Maistre

Paralelno s Popolanom i posebno za ljubitelje biciklizma odvijat će se 3. Weekend Bike&Gourmet tour. Dakle, 22. i 23. travnja, Maistra kao  vodeća hotelijersko-ugostiteljska kući nudi mogućnost vožnje dvjema različitim trasama. Prvog dana, po riječima Sandre Bravarić, vozit će se "morskom "rutom  koja je duga 38 kilometara i obuhvaća postaje koje nude morske delicije.

-Subotnja je, za razliku od nedjeljne, nešto kraća trasa i više namijenjena rekreativcima. U nedjelju se vozi u zaleđu Rovinja dugih 58 kilometra, na kojima će opet, i na više stajališta za odmor biti poslužena tradicionalna istarska hrana, kaže predstavnica Mistre.

Cijena programa po danu vožnje (bez hotelskog smještaja) iznosi 180 kuna, odnosno za obje rute mora se izdvojiti 340 kuna. Uz neke druge pogodnosti, Maista nudi i mogućnost iznajmljivanja električnih bicikla, a sve što se treba prethodno učiniti je izvršiti prijavu na recepciji Hotela Eden. Start "morske" i zemljane biciklijade u 10 je sati s parkirališta sportskog centra Eden. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter