Popločenje nogostupa i južne serpentine Arene sljedeće godine

Nogostup godinama vapi za obnovom
Nogostup godinama vapi za obnovom

U rano proljeće ove godine gradska uprava je najavila da će započeti uređenje okoliša Arene nakon što se prikupi sva potrebna dokumentacija. Mislilo se pritom da će uređenje okoliša najljepšeg spomenika u Hrvatskoj započeti po okončanju turističke sezone, odnosno u ranu jesen da bi se do nastupanja iduće sezone ostavilo dovoljno vremena da se projekt realizira u cijelosti. No, radova nema na vidiku.

Planirano popločavanje

Kako saznajemo, iako je pripremljena praktički cjelokupna dokumentacija, gradska uprava nije bila zadovoljna što se na lokaciji Ozad Arene i južnoj serpentini predviđa asfalt. Stoga je dogovoreno s konzervatorima i Arheološkim muzejom Istre da se nogostup s gornje strane amfiteatra te Uspon Marijana Rotara popločaju kao jedna cjelina.

"S projektom uređenja okoliša Arena, kojeg Grad Pula provodi zajedno s Arheološkim muzejom Istre, planira se započeti sljedeće godine. U tom smislu do sada su odrađene brojne predradnje kao preduvjet daljnjih aktivnosti", kažu nadležni u Grad u i pojašnjavaju da je tako, zbog potrebe izgradnje glavnog niskonaponskog razvoda amfiteatra potrebnog za odvijanje manifestacija unutar Arene, za kojeg je izrada projektne dokumentacije u tijeku, utvrđena potreba usklađivanja, odnosno izmjene nekih dosad već izrađenih projekata.

"U tom smislu, u tijeku je izmjena projekta krajobraznog uređenja Uspona Marijana Rotara (serpentine), kao što je u tijeku i usklađivanje projekta javne rasvjete cjelokupne zone s nadležnim Konzervatorskim odjelom. Provode se i aktivnosti na ishodovanju suglasnosti vlasnika nekretnina na čije je objekte potrebno postaviti rasvjetu, njih 10-ak, od kojih pojedine čestice pripadaju Republici Hrvatskoj. Za to je DUUDI-ju upućen dopis na koji se čeka očitovanje, a sve to preduvjet je za ishodovanje građevinske dozvole", odgovaraju nadalje iz Grada.

Ploče iz Koromačna

Doduše, Grad je već ishodovao građevinsku dozvolu za projekt uređenja Ozad Arene, odnosno uređenja nogostupa s oborinskom odvodnjom, te se zajedno s Konzervatorskim odjelom usuglašavaju uzorci za betonsko popločavanje. Upravo je stoga, zajedno s konzervatorima, stručni tim Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu predvođen pročelnikom Giordanom Škuflić, posjetio Centar za inovacije Tvornice cementa u Koromačnom, koji je razvio recepturu proizvodnje materijala za opločenje, a koji će Gradu ponuditi nekoliko uzoraka.

- Cilj nam je odabrati, odnosno definirati kako treba, podlogu koja će biti prilagođena ambijentu velebne Arene, ali i stvoriti temelje za rješavanje mnogih površina u starogradskoj jezgri, odnosno pronalaženja alternativi kamenim podlogama i asfaltu. Već ishodovane dozvole doživjet će minimalne prilagodbe, a uz nogostup i serpentinu namjerava se urediti i zelena površina Ozad Arene, te proširiti nogostup i spojiti ga kao jednu cjelinu s Usponom Marijana Rotara, rekao nam je pročelnik Škuflić.

Riječ je o prvoj fazi uređenja okoliša Arene, dok bi se u drugoj fazi uredila površina ispred sjeverne serpentine (stepenice), što će, pak, ovisiti o istraživanjima antičkog nogostupa koji su nakon dugog niza godina nedavno nastavljeni. Ovisno o nalazima, modelirat će se uređenje površine te sanirati sjeverni sanitarni čvor (ispod stepenica), odnosno urediti još jedno elektropostrojenje.

"Uređenje dijela okoliša Arene gdje su stube, u ovom trenutku nije predviđeno, budući je prethodno neophodno dovršiti arheološka istraživanja ispred same Arene kako bi se stekao uvid u pravo stanje s namjerom prilagođavanja postojećeg stanja s novoprojektiranim. S aktivnostima na uređenju okoliša Arene planira se započeti nakon što se prikupi sva potrebna dokumentacija i usklade projekti što ovisi o, kao što smo naveli, arheološkim istraživanjima, aktivnostima AMI-ja, usuglašavanju svih elemenata s Konzervatorskim odjelom i ishodovanju suglasnosti svih vlasnika nekretnina za postavu javne rasvjete", kažu nam iz gradskog odjela.

Bez dubljih iskopavanja

Kako ističu iz Grada, projekt prve faze uređenja okoliša Arene započet će krajem ove ili početkom naredne godine, i vjeruju da će biti okončan do početka naredne sezone. Pogotovo što radovi koji će se izvoditi ne zadiru previše u dubinu, a i arheolozima je, manje-više, na lokaciji sve već poznato. "Grad Pula ulaže maksimalne napore kako bi se navedene aktivnosti provele što je moguće prije i započelo s implementacijom projekta kojim će se osigurati jedna nova vizura lokacije i dodatno naglasiti ljepota najznačajnije povijesne građevine u Puli", zaključuju iz Grada. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter