Poplavljeno 20 hektara njiva pomidoraja na Umaštini

Umjesto pomidora na njivama su - galebovi
Umjesto pomidora na njivama su - galebovi

Ni ove godine priroda nije imala milosti prema proizvođačima industrijske rajčice na Umaštini, koji su danas trebali službeno početi sadnju te kulture. Dok su ih lani pogodili katastrofalna dugotrajna suša te orkansko nevrijeme i tuča čak dva puta, ovaj put probleme im stvara voda.

Obilna kiša koja je padala zadnjih mjeseci natopila je tlo pa su sada na nekoliko lokacija nastala prava jezera.

Kako kaže Dario Makovac, predsjednik umaške udruge Pomidor koja okuplja 20-ak najvećih proizvođača, kooperanata koprivničke tvrtke Podravka u čijem je vlasništvu tvornica za preradu rajčica u Umagu, voda se na tim mjestima zadržava već mjesec dana. Nema dovoljno sunca da bi se sve uspjelo posušiti pa će tako neke površine biti neupotrebljive. K tome im, kažu sa sigurnošću, pomoć neće stići niotkuda.

- U planu smo imali posaditi pomidore na ukupno 130 hektara, i to 3,3 milijuna sadnica, što je manje od lanjskih 4,3 milijuna. Razlog tomu je što su pojedini poljoprivrednici s Puljštine u međuvremenu odustali od ovog posla s Podravkom. Preobilna kiša poplavila je polja u Špinelu, Jecima i Petroviji, zbog čega će biti dosta štete. Trenutno je 20 hektara pod vodom i blatom i na njima se baš ništa ne može raditi. Negdje se neće uopće saditi, a na nekim mjestima će se pričekati i, ako se zemlja osuši, moći će se barem posaditi kasnije sorte pomidora. Sve to utjecat će na prinos, kvalitetu plodova i početak berbe, što će poremetiti i planove Podravke, objasnio je Makovac. Brine ga i što je za vikend ponovno najavljena kiša pa je upitno koliko će to pogoršati već dosta lošu situaciju. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter