Poplavljena cesta Metkovic - Narona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplavljena je lokalna cesta od Metkovica do Narone i dio naselja Jerkovac, a prijeti opasnost i iz akumulacije HE Jablanica pa bi mogao biti poplavljen veci dio toga naselja, doznaje se veceras od voditelja obrane od poplave za južni jadranski sliv Branka Jerkovica.

Jerkovic je naveo da je rijeka Neretva postupno pocela rasti od 31. ožujka zbog oborinskih voda te da se istodobno u HE Jablanica, zbog velikog dotoka, vršilo ispuštanje bez daljnjeg podizanja nivoa akumulacije, no glavni problem je, kako je rekao, u nizvodnom medudotoku odnosno prirodnim pritokama Neretve.

"Mi štitimo 5,5 tisuca hektara i nigdje voda nije preplavila, ali imamo problema sa zaobalnim vodama koje dolaze kroz rjecicu Norin", kazao je Jerkovic napominjuci da je najbolje rješenje za to gradnja nasipa koja je i pocela prije godinu dana, pa je stala jer je izvodac radova zapao u financijske probleme.

Naveo je da je kroz Metkovic proteklo znatno više od uobicajene kolicine, više od 1900 metara kubnih u sekundi, pa je nivo vode ondje dosegnuo kotu od 348 centimetara iznad redovne obrane od poplave. "Kota nije zabrinjavajuca za Grad Metkovic, ali zbog rjecice Norin velika kolicina vode Neretve ulazi u zaobalje, a to, s oborinskim vodama, ugrožava nezašticeni dio Metkovica 's leda'", upozorio je Jerkovic.

Problemi su i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vodeni val rijeke Save veceras prolazi kroz Sisak, a dosegne li 767 centimetara tijekom noci, bit ce to na granici izvanredne obrane od poplave, doznaje se veceras od Zorana Cavlovica iz Centra za obranu od poplava koji je naveo da se zbog toga i dalje postavljaju 'zecji' nasipi, a pumpaju se i savske i kupske zaobalne vode.

Na nizvodnom dijelu, kod Jasenovca, i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave pa se provodi nadvišenje i ucvršcenje nasipa.


Podijeli: Facebook Twiter