Poplavila cesta Poreč - Novigrad

Ostaci mulja na poplavljenoj cesti (Jelena PREKALJ)
Ostaci mulja na poplavljenoj cesti (Jelena PREKALJ)

Jako jugo, kiša i plima izazvali su jutros prelijevanje Mirne i mora na cesti Poreč - Novigrad kod mosta Antenal. Najteža je situacija bila na ravnom dijelu ceste od mosta prema Tarskoj vali gdje je oko sedam sati morska voda nošena valovima počela prodirati na cestu i miješati se rijekom Mirnom koja je nabujala nadirala s druge strane.

Promet se odvijao otežano, iako nije bilo zatvaranja ceste, već su se vozila su se mimoilazila usporeno. Naime, i nakon što se voda počela povlačiti cestu su još zapljuskivali valovi. Promet i situaciju na terenu nadzirale su dvije policijske ophodnje, a mulje i granje koje je voda nabacala na cestu čistio je cestar koji se na terenu nalazio od ranih jutarnjih sati.

Voda se povukla nakon otprilike dva sata, a oko 10 sati i interventne službe. Mirna se u dopodnevnim satima, iako dosta nabujala vratila u korito.

Jutros je bio prekinut promet na državnoj cesti D500 kod Vranje u Istri zbog odrona. Obilazak je bio preko Lupoglava, za vozila na relaciji Učka - Labin.

Na pulskom aerodromu tijekom noći i jutra palo je 58 mm kiše, a zanimljivo je da je istovremeno u samom gradu Puli palo tek oko 8 mm kiše.

U subotu poslijepodne na moru i duž obale očekuje se jak jugozapadni vjetar, ponegdje i s olujnim udarima (60 km/h), a u kombinaciji s niskim tlakom zraka ponegdje bi moglo doći do plavljenja obale.

Nestabilno će biti i do kraja dana, a tlak zraka koji trenutno iznosi oko 990 hPa te će dalje padati. U noći će s prelaskom hladne fronte naglo zapuhati bura i zahladnjeti, a tlak će od tada početi rasti.

U nedjelju ujutro očekuje se naglo jačanje bure, na jugu Istre s udarima i do 100 km/h (V. HABEREITER; A. ŠTERPIN/Istramet; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter