Poplave zbog spajanja oborinske odvodnje na fekalnu

Dodatno servisiranje crpki nakon plavljenja (A. POKRAJAC)
Dodatno servisiranje crpki nakon plavljenja (A. POKRAJAC)

Za nedavnih velikih kiša poplavljeni su crpne stanice rovinjske kanalizacije i okolni teren. Automatskim praćenjem sustava javne odvodnje otpadnih voda djelatnici Komunalnog servisa su ustanovili da je do toga došlo zbog drastičnog povećanja dotoka.

Detaljnom analizom utvrđeno je da su neodgovorni vlasnici velikog broja zgrada svoje oborinske vode spojili na sustav javne odvodnje fekalnih voda. Za naglih i obilnih kiša došlo je ne samo do iskakanja iz sustava i šteta na crpnim stanicama, koje su projektirane i montirane za fekalnu kanalizaciju, već i do plavljenja kućanstava na nižim razinama.

Do sada se voda znala preliti u Boriku i u Bolničkom naselju, a sada i u Končeti, Lacoserciju i Valbruni, koji su tek dobili novu kanalizaciju. Za neke je polaganje kanalizacijskih cijevi očito bila i prilika za rješavanje svoje oborinske odvodnje. Komunalni servis je stoga uputio javni dopis vlasnicima zgrada, za koje je utvrđeno da su se nelegalno priključili, o nužnosti reguliranja oborinske odvodnje.

- Priključenje oborinskih voda na sustav javne odvodnje je strogo zabranjeno. Stoga molimo korisnike naših usluga da, ako imaju oborinske vode priključene na javni kanalizacijski sustav, svoju odvodnju odvoje i ispuste u okolni teren, upozorava direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga.

Vlasnici zgrada dobili su rok od 30 dana za odvajanje oborinskih voda iz sustava javne odvodnje. Nakon toga će se provoditi provjere na licu mjesta, ovaj put s vodopravnom inspekcijom. Prema Zakonu o javnoj odvodnji, koji zabranjuje priključenje oborinske na sustav javne odvodnje, kazne za fizičke i javne osobe se kreću od deset do sto tisuća kuna.

Prilikom odvajanja odvodnje voda iz sustava komunalnih u posebna poduzeća, koje je u tijeku, trebale bi se razriješiti neke zakonske dileme oko oborinske odvodnje. Nadležnost nad oborinskom odvodnjom sada nije detaljno utvrđena. Komunalni servis, koji uz fekalnu održava i oborinsku kanalizaciju, stoga je zatražio precizna tumačenja nadležnih ministarstava. Time bi se olakšao početak rada novog poduzeća Odvodnja, nedavno osnovanog odlukom Gradskog vijeća. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter