Poplave sve cešce, sustav odvodnje nužan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani Pule i okolice koji su u subotu pogodeni katastrofalnim poplavama nastalim uslijed jakih kiša nedjelju su  uglavnom proveli u miru. Prestanak oborina i gotovo suncan dan stanovnici najugroženijih podrucja iskoristili su za završna cišcenja i popravke.

U središtu Pule u nedjelju gotovo nije bilo naznake subotnjeg nevremena. Ceste su bile suhe i prohodne, glavnina vode iz potopljenih podruma i poslovnih prostora se povukla, samo je na rijetkim dijelovima prometnica bilo zaostalog blata i lokvica vode.

Posljedice su, medutim, bile vidljive u rubnim dijelovima grada, u Štinjanu i na Velom Vrhu. Ipak, ni ondje se nisu dali naslutiti razmjeri kataklizme u kojoj je poplavljeno na desetke kuca, podruma, poljoprivrednih zemljišta i poslovnih prostora.

U vecem dijelu Štinjana u nedjelju nije ni potrebe za intervencijom vatrogasaca i ostalih službi, mještani su sami cistili i uklanjali posljedice poplave.

- Dobro je, kiša je prestala i ostala su nam tek sitnija cišcenja oko kuce, rekli su nam Štinjanci. Nešto teža situacija je bila na Šuridi gdje su još uvijek velika "jezera", no buduci da se radi uglavnom o mjestima gdje nema obiteljskih kuca, intervencija nije bilo.

Voda se ispumpavala samo na Velom Vrhu, na mjestu gdje su u subotu postavljeni zecji nasipi. Nekolicina gradana koju smo ondje zatekli rekla nam je da se situacija polako stabilizira, no da svakako treba pronaci dugorocnije rješenje.

- Gradnja zida s gornje strane zgrada sprjecavat ce prodor vode do objekata, no ponovno ce se slijevati na Vodnjansku ulicu. To nije rješenje. Potrebno je izgraditi kvalitetan sustav odvodnje pa se takve stvari nece ponavljati, rekao nam je jedan mještanin.

Da treba razmišljati i djelovati dugorocnije, odnosno izgraditi sustav odvodnje te rasteretiti postojece sustave koji su, prema mišljenju mnogih Puljana, traljavo i nepropisno spojeni, smaraju svi koje smo pitali kako se boriti s buducim poplavama.

- Poplave su sve cešce i potrebno je što hitnije poceti s izgradnjom, jednoglasno su zakljucili.


Podijeli: Facebook Twiter