Poplave: Pomagao i nogometaš Istre 1961 Blagojević

Stop poplavi - Slavko Blagojević (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Stop poplavi - Slavko Blagojević (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Strašne poplave koje su pogodile područje Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine polako jenjavaju. Nabujale rijeke, čija je razina u najugroženijim područjima dosegla granice nezabilježene u posljednjih stotinu godina, polako su se počele povlačiti, ostavljajući za sobom pustoš i razorene kuće koje su njihovi stanovnici morali napustiti kako bi spasili vlastite živote.

Ovakve prirodne katastrofe obično iz onih koji su imali tu sreću da ne budu njima pogođeni izvuku ono najbolje pa tako ni ovaj put nije izostala ljudska solidarnost. Znani i neznani uključili su se u prikupljanje pomoći za ljude koji su preko noći ostali bez ičega, iznimka nije bio ni Nogometni klub Istra 1961.

Svi članovi pulskog prvoligaša, od igrača do onih djelatnika iz kancelarija smještenih na katu iznad travnjaka, prikupili su između sebe određeni iznos namijenjen žrtvama katastrofalnih poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju. U dogovoru s klubom, odluka kome će on biti dodijeljen prepuštena je Slavku Blagojeviću, "zeleno-žutom" veznjaku rodom iz Otoka pokraj Vinkovaca, koji se po okončanju prvenstva vratio u rodni kraj, no planove za predviđeni kratkotrajni odmor između dvije sezone poprilično je promijenila prirodna nepogoda koja je pogodila to područje.

- Našao sam se s gradonačelnikom Županje, s prijateljima iz grada i u dogovoru s njima odlučili smo da novac koji smo prikupili u klubu bude uplaćen na žiro račun Crvenog križa, rekao je Blagojević, uz kojeg su i ovom prilikom bili i najvjerniji klupski navijači.

- Došli su nam Demoni, njih desetak s dva kombija punih svega što su prikupili u Puli, obišli stradala područja, a bili su i kod mene u Otoku. Bilo je puno poznatih ljudi, sportaša, glazbenika, svi su uskočili kad je trebalo pomoći i svaka im čast na tome. Organiziraju se koncerti, utakmice, stvarno se prikupilo puno sredstava koja će pomoći u obnovi nastradalih krajeva, veli Blagojević.

Njegov rodni grad nije bio pogođen vodenom stihijom i stoga je postao jedno od utočišta za stradale.

- Otok je udaljen 30-ak kilometara od Save i do nas voda nije doprla. Puno je mojih Otočana pomagalo dok je voda prijetila, punile su se vreće, krpali se nasipi, a usto smo i udomili oko dvije i pol tisuće ljudi iz poplavljenih krajeva. Svi pomažu, ovdašnje obitelji prihvatile su unesrećene, Vatrogasni dom pretvoren je u veliki restoran u kojem se većina njih hrani, a skladišta su puna hrane i robe te ničega ne manjka - istaknuo je Blagojević.

- Ima i previše svega, stvarno se puno skupilo, no lako je za hranu i robu. Sada, kad se situacija polako počela smirivati, slijedi ono najgore, povratak kućama i tek će sada trebati uskočiti u pomoć, veli Blagojević. (I. CEROVAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter