Poplave: Na sisačkom području i dalje kritično

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Situacija s poplavama na sisačkom području i dalje je kritična - vodostaj na području Siska je u porastu i očekuje se povećanje vodostaja za još nekoliko centimetara zbog čega još uvijek određene količine vode ulaze u Odransko polje, priopćeno je danas iz Siska.

Ističu da je s obzirom na tešku situaciju u Odranskom polju otvorena ustava Prevlaka, gdje se dio savskih voda od drugog vala otpuštao u retenciju Lonjsko polje da bi se ostvarile niže razine vodostaja na području Siska za nekoliko centimetara.

- Dobra vijest je da nema najava novog vodenog vala za idućih nekoliko dana, a tijekom sljedećeg tjedna ne bi trebalo biti oborina na sisačkom području. Procjena je da bi trebalo izdržati još dva do tri dana te bi već od ponedjeljka trebalo doći do rasterećenja cijelog sustava obrana od poplava, budući da se tada očekuje opadanje vodostaja, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska.

Nakon sjednice Stožera sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Siska Miroslav Golub obišli su ugrožena područja u Starom Pračnu, Gredi, Žabnu i Selima.

Gradonačelnica je rekla da su danas i sljedeća dva do tri dana na vrhuncu izdržljivosti sustava pa čekaju ponedjeljak kada se očekuje opadanje vodostaja.

- Sve su službe alarmirane, organizirali smo dostavu pomoći svima. I dalje nam najviše problema stvaraju zaobalne vode u Starom Pračnu i Staroj Drenčini, sada se pojavio problem i u Gredi. Doslovno se brani svaka kuća i svaka ulica. Najvažnije je da svi na vrijeme dobiju dovoljne količine pijeska, vreće, gumene čizme, pumpe i da su stručne službe Grada Siska, od vatrogasaca do djelatnika trgovačkih društava, na terenu 24 sata i da nitko nije prepušten sam sebi, istaknula je Ikić Baniček.

Vatrogasci su deseti dan na terenu i pomažu mještanima u punjenju vreća s pijeskom i u učvršćivanju nasipa. Stotinjak kuća je i dalje ugroženo na području grada Siska, a do nekih kuća moguće je doći jedino čamcima.

U tome pomažu i članovi Gorske službe spašavanja koji zajedno s djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa čamcima dovoze mještanima kruh, mlijeko, konzerve, čaj i vodu.

Od jučer su na području grada Siska i dvije cisterne s pitkom vodom. Uz postojećih 70 pumpi, Javna vatrogasna postrojba naručila je iz Zagreba dodatnih 20 pumpi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter