Poplave na području Varaždina i Karlovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do pet sati ujutro do Karlovca će, po službenoj procjeni Hrvatskih voda, doći veliki vodeni val, tako da se očekuje da će vodostaj Kupe porasti 726 centimetara, sa 693 centimetara, koliko je izmjereno u 20 sati.

Kad je vodostaj iznad 700 centimetara, nastupaju redovne mjere obrane od poplave. Za sada vode na cestama nema, osim na lokalnoj cesti u Priselcima gdje se iz korita izlila Dobra. Građani u karlovačkim naseljima Mekušje, Husje i Drežnik upozoreni su na predstojeće plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima.

Vrhunac vala očekuje se između četiri i šest sati, ali se to ne može precizno tvrditi jer su i Korana i Kupa zbog obilnih kiša velike pa bi se nadolazeći val mogao pretvoriti u sporiji tzv. produženi val, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

"To je visoki vodostaj, ali nam je u posljednje vrijeme postao čest. Posljednji velik vodostaj s poplavama bio je i veći od očekivanog, u siječnju 2013. godine. Razlog je u hidrometeorološkim ispadima koji se u posljednje vrijeme događaju u kraćim razmacima nego što je to bilo ranijih godina", kazala je Željeznjak. 

U kasnim poslijepodnevnim satima proglašeno je uvođenje izvanrednih mjera za obranu od poplave za sliv rijeka Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji, javlja varaždinski centar 112.

Najteža je situacija u Hrastovljanu kraj Ludbrega, gdje je u tijeku izgradnja zečjih nasipa koji bi to mjesto trebali zaštiti od poplave. Loša je situacija i u mjestu Apatija kraj Ludbrega, gdje se Bednja počela prelijevati u staro korito nakon što je probijen rub korita u duljini od 400 metara. Ugroženo je još jedno mjesto u blizini Ludbrega, Kapela Podravska, gdje je izgrađen zečji nasip koji bi trebao spriječiti daljnje izlijevanje Bednje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter