Poplave i zbog ilegalnih spajanja na mrežu


Pred nama je još jedan vikend za koji su ponovno najavljene obilne padaline pa su opet u stanju pripravnosti vatrogasci koji su početkom tjedna imali brojne intervencije kod poplavljenih kuća i podruma. No, spremni su ponovno i djelatnici porečke komunalne Odvodnje, koji su početkom ovog tjedna zbog čak 300 poziva građana imali pune ruke posla. Na terenu je stalno bilo 15-ak djelatnika s pet vozila a najviše im je problema stvaralo miješanje oborinske s fekalnom odvodnjom.

Oborinska i fekalna odvodnja

- Glavni problem su ilegalni priključci oborinske na fekalnu odvodnju koji su poremetili rad kanalizacije, ali i enormne količine kiše koje postojeći sustav u kratkom roku nije mogao primiti. Stoga su djelatnici morali obići sve "crne" točke u blizini glavnih crpnih stanica i riješiti nastala onečišćenja. Najviše problema imali smo na području Sv. Martina, Materade i u centru grada na Peškeri i u Vialama, kaže rukovoditelj operative u Odvodnji Siniša Pilat.

Pojasnio je da oborinske vode ne smiju u fekalnu kanalizaciju jer se radi o dva različita sustava. Početkom tjedna zbog obilne kiše sustav je tako bio prekapacitiran s tuđim vodama, u ovom slučaju oborinskim, zbog čega pumpe nisu mogle pratiti tolik dotok, uslijed čega je došlo do prelijevanja u havarijske ispuste, a nažalost, i do izlijevanja otpadnih voda na javne površine.

- U najvećoj špici turističke sezone, kad je najveća potrošnja vode, glavni magistralni kolektori kanalizacije nisu ispunjeni ni 80 posto. Ali kada padne tako obilna kiša u kratko vrijeme, onda zbog oborinskih voda s privatnih parcela koje se nelegalno ispuštaju u fekalnu kanalizaciju dolazi do preopterećenja i zatim do neugodnih izlijevanja otpadnih voda, naveo je Pilat.

U kontrolu dolaze koncem mjeseca

Dodao je da su početkom tjedna tijekom nevremena među intervencijama imali i hitno ispumpavanje septičkih jama na 15-ak lokacija (negdje i po dva puta) zbog rizika plavljenja suterenskih stanova. Također, došlo je do izlijevanja kanalizacije kroz kućne priključke u podrume i konobe, ali sustav je tijekom nedjelje i ponedjeljka do popodneva stavljen opet u funkciju. Zadnjih se godina puno ulaže u kanalizacijsku mrežu Poreča i okolice, a povećanjem kapaciteta širi se i protok. Pilat je rekao da se gradnjom kanalizacije kroz projekt "Poreč", sufinanciran iz EU-a, građanima daje rok od godinu dana za priključenje na sustav.

- Prije sezone nabavili smo opremu za utvrđivanje ilegalnih priključaka. Kada istekne godinu dana za priključenje na novoizgrađenu kanalizaciju, krenut ćemo u kontrolu u sklopu redovnog održavanja sustava, pri čemu će se utvrditi stvarno stanje ilegalnih priključaka. Mogu najaviti da s tom kontrolom na novoizgrađenoj kanalizaciji krećemo koncem ovog mjeseca, a kada to obavimo krećemo u kontrolu postojećeg sustava, ističe Pilat.

(Tanja KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter