Poplave i snijeg pojeli pola milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg i jake kiše, koji su prije dva mjeseca pogodili medulinsku opcinu, iz njenog proracuna ce izbiti 516 tisuca kuna. Cak 382 tisuce kuna štete uzrokovao je snijeg - toliko je utrošeno na cišcenje, piljenje i odvoz grana te nabavu cetiri tone soli.

Po rijecima Vladimira Periše, tehnickog direktora komunalnog poduzeca Albanež, najviše je problema bilo u Premanturi, školskom dvorištu u Banjolama i na poluotoku Vižuli. Ekipe komunalaca bile su svakodnevno na terenu pa su naselja ocišcena i šteta sanirana.

- Ocistili smo sve uz prometnice i oslobodili protupožarne putove, no još je ostalo dosta polomljenih grana i blokiranih putova po šumama, pogotovo u Premanturi. Neki mjesni odbori uz pomoc DVD-a sami organiziraju cišcenje podrucja koja su nedostupna našoj mehanizaciji. U veljaci cemo provesti akcije cišcenja u Banjolama i Premanturi, a u ožujku na Vižuli i ponovno u Premanturi, jer je ondje ostalo dosta porušenih stabala i grana, kaže Periša.

Jake kiše i poplava u medulinskim Fucanama, do koje je došlo zbog izlijevanja tamošnje lokve, Opcinu koštaju 134 tisuce kuna. Toliko je trebalo izdvojiti za postavljanje vreca s pijeskom, pumpe, iskope, širenje i procišcavanje kanala te ostale radove. Za najavljenu hitnu izgradnju oborinske odvodnje u Fucanama još se ceka suglasnost Hrvatskih voda, nakon cega bi uslijedilo ishodovanje lokacijske dozvole i izrada glavnog projekta.

U trošak sanacije treba dodati i 25 tisuca kuna za sufinanciranje nabave sadnica maslina, jer je u snježnom nevremenu stradalo oko 1.300 stabala. Od Silvana Tangera, predsjednika poljoprivredne udruge Ulika, saznajemo da je ukupan trošak nabave sadnica 50 tisuca kuna.

Šteta se tako penje na ukupno 531 tisucu kuna, a s obzirom na tanku proracunsku rezervu od 120 tisuca, bit ce nužan rebalans budžeta.


Podijeli: Facebook Twiter