Poplave i niske temperature smanjile prinos pomidora

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Vremenske neprilike obilježile su i ovogodišnju berbu rajčice na Umaštini koja je zaključena ukupnim prinosom od 7.000 tona, što je za 2.000 tona manje nego lani. Razgovarali smo s predsjednikom i tajnikom umaške udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor Dariom Makovcem i Robertom Sodomacom, koji su rezimirajući sezonu istaknuli da je iza njih srednja godina što se tiče uvjeta proizvodnje, dok je kvaliteta plodova bila izvrsna. Valja istaknuti da je samo njihovih 20 članova, koliko ima ta udruga, proizvelo ukupno 5.500 tona pomidora.

- Na početku smo imali probleme s obilnim kišama i niskim temperaturama tijekom svibnja i lipnja, zbog čega su najranije sorte podbacile. Srednje i kasne sorte bile su zatim u granicama prosječnih prinosa. Po količini uroda uočljivo je da nedostaje upravo prinos tih ranih sorti, koje smo počeli saditi u travnju da bi berba mogla startati već u srpnju. Tako je Podravkina tvornica mogla ravnomjerno prerađivati sirovinu. Međutim, to se nije dogodilo. Kasnije su se klimatološke prilike popravile i berba je protekla u lijepom vremenu, dovršili smo je početkom rujna, tj. u optimalnim rokovima, objasnio je Makovac.

Osvrnuvši se na ovogodišnju sezonu, Sodomaco je govorio o otkupnoj cijeni od 80 lipa po kilogramu, koju Podravka drži već pet godina. Voljeli bi da se konačno ta cijena poveća.

- Državni poticaji su prepolovljeni, subvencija za nabavku sadnica više nema, a troškovi proizvodnje zadnjih su godina porasli od 30 do 60 posto, ovisno odnose li se na gnojiva ili navodnjavanje. Također, bez prethodne najave, za dvije lipe poskupjele su i sadnice, što je vrlo nekorektno od Podravke koja nas nije na vrijeme o tome obavijestila, veli Sodomaco. (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter