Poplava zaobišla Umag, Mirna pod kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umažani su sa strepnjom docekali vikend zbog najave još jednog, premda slabijeg, vodenog vala, koji je srecom ovaj put zaobišao podrucje sjeverozapadne Istre.

Kiša je padala u noci s petka na subotu, te su predstavnici Grada Umaga, komunalnog poduzeca 6. maj i Vlastitog pogona dežurali do dva sata ujutro. Zecji nasip je preventivno postavljen ispred zgrada u naselju Špinel, koje je proteklog vikenda poprilicno stradao u poplavi, kao i susjedna Komunela.

Kolicina padalina bila je u normalnim okvirima, tako da nije stvorila poteškoce stanovnicima ni prometu. Kiša je padala na mahove, prestala je vec oko 11 sati, a dva sata kasnije vec se razvedrilo.

Žitelji Komunele u subotu još uvijek cistili domove i dvorišta od elementarne nepogodne koja ih je zadesila prije tjedan dana.

Podsjetnik na to je i velika bara koja se stvorila s obje strane prije dva dana podignute brane i kanala, što je prva, kratkorocna mjera koja je poduzeta protiv eventualne nove vodene navale.

Kako smo doznali od zapovjednika umaške Javne vatrogasne postrojbe Marina Alessija, nisu imali ni jednu intervenciju na podrucju cijele Bujštine, pa cak ni zbog ispumpavanja podruma. I dalje su, istaknuo je Alessio, bili u stanju pripravnosti, zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvima Novigrad i Buje, te je za akciju u slucaju potrebe bila spremna kompletna smjena vatrogasaca u umaškom sjedištu i to pojacana.

Na cijelom podrucju toka rijeke Mirne u subotu u 9.15 sati proglašene su mjere redovne zaštite od poplava buduci da je u mjestu Most kraj Buzeta vodostaj dosegao kriticnu tocku, no situacija je pod kontrolom, doznajemo od voditelja Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda "Mirna-Dragonja" Aleksandra Kružica.

Na pojedinim dijelovima rijecnog korita, kod Minjere, ispod Malog Mluna, kod Rušnjaka i u Istarskim toplicama, voda se, ali u  manjim kolicinama, izlila na njive.

Vatrogasci su, rekao je zapovjednik JVP-a Damir Fabijancic, dvaput intervenirali i ispumpavali vodu iz podruma na podrucju naselja Most uz samu Mirnu.

Na buzetskom podrucju u noci s petka na subotu palo je 60 litara kiše po cetvornom metru. U subotu poslijepodne prestalo je padati, a u nedjelju se ocekuju nove padaline koje ne bi trebale biti tako obilne.


Podijeli: Facebook Twiter