Poplava se smiruje, ali kod Rugvice curi savski nasip

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području Rugvice, iako nije došlo do prelijevanja Save, s druge strane nasipa curi voda pa je naloženo da se dostavi sav raspoloživ kameni materijal kako bi se nasip dodatno zaštitio.

"Pojavili su se višestruki podviri u zoni nožice nasipa duž dionice C.8.6 zbog kojih može doći do pucanja nasipa pa je na zahtjev Hrvatskih voda, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević naredio angažiranje Županijskih cesta Zagrebačke županije koje će u Rugvicu dostaviti sav raspoloživ kameni materijal kako bi se nasip dodatno zaštitio", priopćeno je danas popodne iz Ureda župana Zagrebačke županije.

Navodi se da su na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije te sve prateće službe ostaju i dalje u stanju pripravnosti.

Nakon današnjeg sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije, župan Ivan Perhoč najavio je da će zbog poplave na području općine Nedelišće proglasiti elementarnu nepogodu.

Kako je rekao Perhoč, sve mjerodavne službe i javna poduzeća "trebaju se staviti na raspolaganje da bi se posljedice poplave što prije sanirale", a Vladi Republike Hrvatske poslat će zahtjev da se pomogne najugroženijima.

Na sastanku je dogovoreno da će se - čim to stanje dopusti - ispumpavati voda iz dvorišta, podruma obiteljskih kuća te poslovnih prostorija u naselju Pušćine.

U tom se međimurskom selu Drava izlila i poplavila stotinjak kuća, nekoliko gospodarskih zgrada te dvije crkve.

Na poplavljenom području u Pušćinama razina vode pala je tijekom noći za 50-ak centimetara. Hrvatske vode ubrzo će početi s ispumpavanjem, a čim vodostaj Drave padne ispod razine vode na poplavljenom području, srušit će se i dio nasipa, ne bi li voda što prije otekla.

Načelnik Nedelišća Mladen Horvat rekao je da je prerano govoriti o šteti, no ona će  sasvim sigurno biti milijunska. Istaknuo je da je uništen peradarnik u kojem je uginulo oko dvije tisuće pilića, a pod vodom je i proizvodni pogon jednog od najvećih hrvatskih proizvođača madraca - tvrtke Bernarda iz Pušćina. Dodao je da ekipe na terenu utvrđuju treba li kojoj obitelji hitna novčana pomoć, dostava hrane ili privremeni smještaj.

Stanje na velikogoričkom području je mirno i zadovoljavajuće, razina vode stagnira, a za promet su otvoreni svi prijelazi preko oteretnog kanala Sava – Odra, priopćeno je danas iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Na terenu je dežuran DVD Strmec Bukevski, a članovi Stožera za zaštitu i spašavanje napustili su lokaciju Strmca Bukevskog i pripravni su u Velikoj Gorici, budući da su još na snazi izvanredne mjere.

U pripremi su sve raspoložive operativne snage vatrogasnih društava, kao i Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ, a stanje se na terenu redovito prati. (Hina; snimio Ž. HAJDINJAK/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter