Poplava automobila buducnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 700 tvrtki iz 30 država putem 260 izlagaca, na površini od 119 tisuca cetvornih metara na ovogodišnjem, 81. po redu Geneva International Motor Showu izložilo je  cak 170 svjetskih ili europskih premijera automobila.

Uz klasiku, dakle nove modele automobila koji koriste uobicajene motore, iznimna se pažnja posvecuje vozilima koja na razlicite nacine doprinose ekološkoj stabilnosti planeta. Smješteni u posebni "zeleni paviljon", 36 izlagaca u pravilu nudi automobile s elektricnom varijantom pogona.

Kako bi se dodatno približili potencijalnim kupcima, u krugu Pallexpoa, velebnog ženevskog sajamskog centra, deset proizvodaca omogucilo je posjetiteljima i krace testne vožnje 20 elektricnih automobila.

Vratimo li se 81. Ženevi, vrhunski glamur u svakom smislu pokazuje kako se ekonomska kriza ili pak dogadanja na sjeveru Afrike ni najmanje ne reflektiraju na proizvodace automobila. Ono što je bilo indikativno je silan rast kvalitete korejskih automobila.

Bez pretjerivanja, KIA, Hyundai i Chevrolet, odnosno njihovi modeli Picanto, Rio, i40, te peterovratno izdanje Cruzea bili su najveca iznenadenja. Jednostavno receno, "korejci" hvataju pozicije koje danas kvalitetom i ugledom zauzimaju "japanci", a na mjesto novih povoljnih aduta dolaze - kineski automobili.

Impresivno je djelovala i japanska izložba automobila na alternativne pogone, poglavito kod Mazde, Toyote ili Honde.

U zoni rariteta svakako je najveca fascinacija Paganijeva Huayra cija bi cijena, ako se ikad pojavi u Hrvatskoj iznosila - 12 milijuna kuna. Salon u Ženevi otvoren je do 13. ožujka, a ocekuje se da ce ga razgledati oko 900 tisuca posjetitelja.


Podijeli: Facebook Twiter